Onderzoeksbureau: "Inwoners vonden fusietraject Wijchen-Druten te snel gaan en informatievoorziening gekleurd"

Onderzoeksbureau: "Inwoners vonden fusietraject Wijchen-Druten te snel gaan en informatievoorziening gekleurd"

WIJCHEN/DRUTEN – Veel inwoners hebben het gevoel gehad dat het traject op weg naar een bestuurlijke fusie tussen Wijchen en Druten te snel gaat en vonden de informatie over een fusie gekleurd. Dat zegt onderzoeksbureau Berenschot dinsdagavond bij de presentatie van de uitkomsten van het draagvlakonderzoek naar de fusie aan de Wijchense gemeenteraad.

Te snel

“Heel veel mensen hebben het te snel gevonden”, zegt Hans van der Werff, adviseur bij Berenschot. “Mensen hebben het idee gehad dat er op 1 december door de raad besloten ging worden dat de gemeentes zouden gaan fuseren. Dit komt deels ook door beeldvorming in de media. Het gevoel overvallen te worden door het tempo hebben we heel, heel vaak gezien en gehoord in het onderzoek. Mensen hebben het signaal willen afgeven dat het te snel ging voor hen. In de politiek was men er natuurlijk al langer mee bezig. De planning die gemaakt is was ambitieus, maar haalbaar.”

Plussen meer benadrukt dan minnen

De communicatie en informatievoorziening heeft volgens Van der Werff een rol gespeeld in het oordeel van inwoners. “Een deel van de inwoners had ook het gevoel dat de informatie over een eventuele bestuurlijke fusie tussen Wijchen en Druten gekleurd was. Dat de plussen meer werden benadrukt dan de minnen.” Opvallend is dat inwoners aanzienlijk kritischer zijn over een fusie dan ondernemers en maatschappelijke instellingen. “Zij zitten zelf dichter tegen het gemeentelijk bestuur aan en zien meer het belang in het breder organiseren van dingen. Ook is een deel van hen bekend met fusies.” Toch spelen financiële motieven voor inwoners ook een rol, denkt Van der Werff. “Het gaat mensen goed in deze gemeente. Daarmee is de behoefte voor een fusie ook kleiner.”

Toekomstige samenwerking

Na een uitkomst als deze, kan het meerdere kant op gaan, is de ervaring van het onderzoeksbureau. “Zeker ook met een ambtelijke samenwerking zoals die er al is hier met de Werkorganisatie Druten-Wijchen”, zegt Van der Werff. “We zien de samenwerking daarna vaak gewoon goed doorgaan, maar het gaat ook wel eens mis. Dat moeten jullie vermijden. Je hebt als gemeentes samen een verleden en een plan gehad, maar je hebt ook samen een toekomst. Ook in het belang van de ambtenaren in die ambtelijke samenwerking is het belangrijk dat de besturen blijven investeren in een goede samenwerking.” Uitstel van een fusie hoeft ook geen afstel te betekenen, weet Van der Werff. “Kijk naar het Land van Cuijk. Daar liep het eerst mis, maar komt er een paar jaar later alsnog een bestuurlijke fusie met vier van de vijf oorspronkelijke gemeentes.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}