Onduidelijkheid lagere OZB maatschappelijke accommodaties

Onduidelijkheid lagere OZB maatschappelijke accommodaties

REGIO – De meeste gemeenten in de regio Nijmegen hebben nog geen standpunt ingenomen over een lagere OZB-belasting voor sportclubs, dorps- en buurthuizen en vergelijkbare instellingen. Dat blijkt uit een rondgang van RN7 langs een aantal gemeenten.

Als de Eerste Kamer over enige tijd akkoord gaat, dan kunnen gemeenten sociaal-maatschappelijke instellingen een lager OZB-tarief in rekening brengen. In plaats van het hoge OZB-tarief voor bedrijven mogen gemeenten dan het lagere OZB-tarief voor woningen berekenen. Als alles doorgaat, dan zijn gemeenten straks volledig vrij in hun keuze wat dit betreft.

Afwachtende houding

Het college van B&W van Wijchen heeft al verklaard dat men in principe bereid is om de OZB-belasting voor verenigingen en maatschappelijke organisaties te verlagen, zodra dat mogelijk is.

Andere gemeenten nemen een meer afwachtende houding aan. Zo heeft het Nijmeegse college van B&W nog geen standpunt ingenomen, zegt een woordvoerster van de gemeente. Het amendement dat de Eerste Kamer nog moet bekrachtigen, bevat volgens Nijmegen nog veel onduidelijkheden.

VNG komt met richtlijnen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is hierover in gesprek met de rijksoverheid en komt daarna met richtlijnen voor de gemeenten. Als er duidelijkheid is, dan zal de Nijmeegse gemeenteraad beslissen of men wel of niet overgaat tot een laag OZB tarief voor maatschappelijke accommodaties, aldus de woordvoerster.

Ook het college van Overbetuwe wacht op een nadere uitleg van de VNG. "Als de VNG opheldering heeft verschaft, dan zullen we een standpunt innemen," zo stelt het college van Overbetuwe. Het college van Druten meldt slechts dat "men over de toekomst van het OZB-tarief nog geen standpunt heeft ingenomen." 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}