Onduidelijkheid over politieonderzoek naar incidenten Sinterklaasintocht

Onduidelijkheid over politieonderzoek naar incidenten Sinterklaasintocht

NIJMEGEN – Het aangekondigde politieonderzoek naar de incidenten rond de intocht van Sinterklaas van afgelopen november, heeft volgens de politie nooit plaatsgevonden. Burgemeester Bruls maakte in november bekend dat de politie bezig is met een onderzoek gebaseerd op openbare uitlatingen door Nijmegen Rechtsaf en de HKN.

Veel verder dan het achterhalen van eventuele aangiftes is de politie niet gekomen.

De aankondiging van het politieonderzoek werd door Bruls op 21 november gedaan tijdens een besluitenronde. Aanleiding voor het onderzoek was onder andere een kortstondig conflict op de Lentse Oever: demonstranten rolden een spanddoek uit met de tekst 'Zwarte Piet is Racisme', toegesnelde activisten van Nijmegen Rechtsaf verwijderden het doek. Bruls: "Ik stond erbij en ik zag aan de overkant hoe het spandoek werd ingerold. Ik dacht: 'Die hebben het koud, die gaan naar huis', maar later hoorde ik dat ze gewoon zijn geïntimideerd. Dit krijgt een staartje. De politie is met een onderzoek bezig gebaseerd op openbare uitlatingen."

Van dat onderzoek lijkt vooralsnog weinig sprake te zijn geweest. Een woordvoerder van politie Oost-Nederland laat weten dat er überhaupt nooit een onderzoek is geweest. "Dat is een juiste conclusie. Er is onderzocht of er ergens een aangifte was binnengekomen. Dat bleek niet het geval. Dan houdt het voor ons voorlopig op. Op dit moment loopt er geen strafrechtelijk onderzoek om de doodeenvoudige reden dat er geen aangiftes zijn binnengekomen."

Gebrek aan aangiftes

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er wél een onderzoek heeft plaatsgevonden. "Er is wel degelijk onderzocht wie zich bij Sinterklaasintocht misdragen heeft. De politie heeft daar in de week na de intocht onderzoek naar gedaan. Dit heeft tot op heden niet geleid tot nader strafrechtelijk onderzoek, mede omdat er geen aangiften zijn gedaan."

Dat er geen aangiftes zijn binnengekomen, was al bekend toen Bruls het onderzoek aankondigde. Bruls sprak daar destijds zelf ook zijn verbazing over uit: "Dat is wel het wonderlijke. Niemand doet aangifte en zonder aangifte kan de politie geen gericht onderzoek doen."

 

 

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}