Onenigheid over raadsvergadering Beuningen: 'Volstrekt onverantwoord'

Onenigheid over raadsvergadering Beuningen: 'Volstrekt onverantwoord'

BEUNINGEN – Politieke partijen in Beuningen worden het niet eens over het wel of niet doorgaan van de raadsvergadering van aanstaande dinsdag. Bij die vergadering zal het vrijdag gepresenteerde coalitieakkoord worden besproken, en de nieuwe wethouders benoemd. De partijen die geen deel uitmaken van die nieuwe coalitie willen de vergadering uitstellen.

Oppositie

SP-fractievoorzitter Jos Swartjes pleitte donderdag al voor uitstel. Hij wijst op de kabinetsmaatregel om geen bijeenkomsten te houden, en vindt dat de Beuningse gemeenteraad daarin het goede voorbeeld moet geven.

Ook VVD en CDA vinden het onverstandig en onverantwoord om dinsdag een vergadering in het gemeentehuis te organiseren. Dit zijn overigens de twee partijen die nu nog wel, maar straks geen deel meer uitmaken van de coalitie. VVD-fractievoorzitter Karin Janssen-van den Heuvel: “Wij vinden het volstrekt onverantwoord om deze vergadering door te laten gaan. Het is schadelijk te noemen dat er een bijeenkomst georganiseerd wordt waarbij het risico gelopen wordt dat men elkaar, en vervolgens anderen, onnodig aansteekt.”

CDA-fractievoorzitter Dave Preijers wijst op de morele druk die op raadsleden wordt gelegd: “Raadsleden voelen juist in deze moeilijke tijden de morele druk aanwezig te moeten zijn. Aan de andere kant draait het ook om hun eigen gezondheid. Dat mag je niet van hen vragen. De CDA fractieleden zullen individueel hun afweging maken of zij er al dan niet zullen zijn.” Preijers zegt zelf op het laatste moment te zullen beslissen over zijn aanwezigheid.

Coalitie

De beoogde nieuwe coalitiepartners willen de vergadering juist wél laten doorgaan. Eric van Ewijk van Beuningen Nu en Morgen zei daarover tijdens de presentatie van het coalitieakkoord: “Juist in deze situatie met de coronacrisis en enkele grote opgaven op het bord van de gemeente is een volledig en sterk bestuur nodig.” Frans Houben (GroenLinks), Roel Kuppens (D66) en Sijmen Versluijs (PvdA) lieten zich vrijdagavond in soortgelijke bewoordingen uit.

Overleg

Een andere kwestie is de communicatie over het wel of niet doorgaan van de vergadering. Een woordvoerder van de gemeente Beuningen liet donderdag weten dat er overleg plaatsvond tussen de burgemeester, griffie, en de agendacommissie. In die agendacommissie zitten alle fractievoorzitters, maar zowel Preijers (CDA), Janssen (VVD) als Swartjes (SP) vertelden vrijdag niets te weten van dit overleg. Janssen: “Er is een procesvoorstel voorgelegd, dat alléén ging over de invulling van de vergadering, niet over het al dan niet doorgaan ervan.”

Ook hier vertellen de beoogde coalitiepartners een heel ander verhaal. Kuppens (D66): “We zijn voortdurend geïnformeerd en er is overleg geweest met de agendacommissie. Ook Versluijs (PvdA) zegt dat de kwestie wel degelijk is voorgelegd aan de agendacommissie.

PvdA-brief

Ook opvallend is een tweet van Ricardo Brouwer, commissielid van de PvdA Beuningen. Hij spreekt daarin van een brief van de voorzitter van de Beuningse PvdA Frans Dolmans aan burgemeester Bergman. Die brief zou van gelijke strekking zijn als de brieven van SP, CDA en VVD, en de burgemeester dus vragen om de vergadering niet door te laten gaan.

Dolmans ontkent desgevraagd niet dat er een brief is gestuurd, maar wil over de inhoud daarvan niets kwijt: “De brief heeft een vertrouwelijk karakter.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}