Vijftig jongeren lopen mee met Nijmeegse klimaatstaking

Vijftig jongeren lopen mee met Nijmeegse klimaatstaking

NIJMEGEN – Zo'n vijftig jongeren hebben zich donderdagmiddag uitgesproken tegen het – in hun ogen – ontoereikende klimaatbeleid tijdens de lokale klimaatstaking in Nijmegen. Het startsein werd om 9.30 uur afgegeven, waarna de bezorgde jongeren vanaf het Stationsplein richting het Stadhuis liepen.

"CO2, weg ermee!" scandeerden de studenten op het Stationsplein op aangeven van initiatiefnemer Olaf Kemerink. Kemerink is student aan de Radboud Universiteit en leidde de mars. Geïnspireerd door de protesten in Den Haag, waar tienduizenden scholieren op afkwamen, ziet Olaf kansen om dezelfde boodschap van zorgen en frustratie uit te dragen in Nijmegen. "Voor ons studenten is het ook heel belangrijk. Bovendien, waarom zouden we iedere keer naar de Randstad moeten als we ook in Nijmegen kunnen blijven?"

Tekst gaat verder onder de video.

Kritiek klinkt er ook op de uitspraken van Rutte. De Minister-president benadrukte dat Nederland al veel doet om de uitstoot van CO2 tegen te gaan en dat er "onmogelijk" nog veel meer gevraagd kan worden.

"Dat we niet meer kunnen doen is gewoon onzin", aldus Olaf. "In alle landen van de Europese Unie loopt Nederland achter op het gebied van hernieuwbare energie en klimaatregels. De industrie en grote internationals worden continu ontzien en niet aangepakt," vertelt Olaf. "Ik hoop dat Rutte eindelijk een keer serieuze regelingen neemt en zorgt dat we de klimaatdoelstellingen halen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Ruben Biemond

"We willen het geen politieke kleur geven"

Met protestborden en teksten als 'Ik wil een (groene) toekomst', 'Jij bent heet, net als onze stervende planeet', en 'You keep it hot, we get the heat', lopen de studenten onder veel belangstelling van de pers richting het stadhuis. Ook enkele raadsleden lopen mee, maar doen dat niet prominent op de voorgrond.

"Het is voor ons wel een overweging geweest om mee te lopen," vertelt Eline Lauret, raadslid bij Partij voor de Dieren. “Wij hebben het gevraagd aan de organisatie, we willen het protest namelijk niet perse een politieke kleur geven. Als politieke partij willen we wel morele support geven, maar het podium is in eerste instantie voor de jongeren."

Spijbelende scholieren

De demonstratie van vandaag is nog een opwarmertje voor een nieuw protest die voor volgende week op de planning staat, dan zullen er ook scholieren aansluiten. "Daarna kijken we nog wat we gaan doen, maar we houden de druk erop,” vertelt Kemerink.

De discussie over spijbelende scholieren vindt Lauret 'complete nonsens': "Dit zijn jonge mensen die zich enorm zorgen maken over hun toekomst. Op het moment dat je ze gaat opleiden voor een toekomst die er niet meer is, waar ben je dan mee bezig? Laat ze alsjeblieft demonstreren en stel hen in staat om te laten zien dat er iets moet veranderen. Onze jongeren monddood maken is niet de oplossing."

Foto: Ruben Biemond

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}