Gedenksteen Jan van Hoof ligt eindelijk op de goede plaats

Gedenksteen Jan van Hoof ligt eindelijk op de goede plaats

NIJMEGEN – Burgemeester Bruls onthulde woensdag 19 september de nieuwe plek van de gedenksteen van Jan van Hoof op het Joris Ivensplein. Met de herinrichting van het Joris Ivensplein werd bekeken waar de gedenksteen van Jan van Hoof het beste terug kan komen.

Verplaatsing

De gedenksteen lag al op het plein, maar niet op de exacte plek waar Van Hoof overleed. De steen werd daarom zo’n vijftig meter verplaatst. 

Jan van Hoof is een Nijmeegse verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog die op 19 september 1944 tijdens een actie om het leven kwam ter hoogte van het Joris Ivensplein. Maandenlang hield hij de Duitse activiteiten op en rond de Waalbrug en de spoorbrug in de gaten.

Tekst gaat verder onder de video.

Heldenactie

Het Duitse Marine Einsatzkommando had namelijk de opdracht gekregen beide Nijmeegse bruggen op te blazen. De spoorbrug werd verwoest en de Duitse verantwoordelijken ontvingen daar later een hoge militaire onderscheiding voor. Het opblazen van de verkeersbrug (Waalbrug) mislukte.

SS Kolonel Heinz Harmel van de SS-Panzerdivision 'Frindsberg' gaf opdracht om de verkeersbrug op te blazen, maar de explosieven kwamen niet tot ontploffing. Een deel van de explosieven was defect, van andere hadden de Amerikanen het lont weten door te snijden. En sommigen lonten waren al op 18 september door student Jan van Hoof doorgesneden. Hij werd ‘de redder van de Waalbrug’ genoemd. Op de brug herinnert een plaquette aan die actie.

Gedenktegel voor Van Hoof

Jan van Hoof was ondanks zijn jonge leeftijd – hij was pas 22 jaar toen hij stierf - al lang actief voor het verzet. Op 19 september 1944 probeerden de Engelsen en Amerikanen, na de geslaagde luchtlanding in Groesbeek, diep door te dringen in de stad. Van Hoof hielp hen daarbij door een Brits verkenningsvoertuig door de binnenstad te leiden. Hij zat zelf bovenop het voertuig. Vlakbij het Kronenburgerpark werd het echter door Duitsers beschoten en raakte het in brand. De soldaten kropen als levende fakkels uit het voertuig en Van Hoof werd getroffen door kogels. Op de plek waar hij overleed werd een tegel in het trottoir geplaatst.

Onthulling nieuwe plek gedenksteen

Nu, 74 jaar later, krijgt zijn gedenksteen een nieuwe plek op het heringerichte Joris Ivensplein. Met dank aan Dr. Joost Rosendaal, die onderzoek deed naar de exacte plek waar Van Hoof stierf. Hij vertelt hierover bij de onthulling door Burgemeester Bruls, die plaats vindt op woensdag 19 september om 16:15 uur. Ook wordt stilgestaan bij Liberation-route Europe die dit jaar 10 jaar bestaat. Het is de internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. Een ‘luisterkei’ met het verhaal van Jan van Hoof is onderdeel van deze route. De kei komt naast de gedenksteen te staan.

Begraven

Jan van Hoof was aanvankelijk begraven op de begraafplaats aan de Daalseweg. Later werd hij herbegraven en kreeg een officieel oorlogsgraf op de erebegraafplaats aan de Weg door Jonkerbos.


Lees ook: 

https://rn7.nl/nieuws/73-jaar-geleden-maar-jan-van-hoof-wordt-niet-vergeten

https://rn7.nl/nieuws/gedenksteen-jan-van-hoof-definitief-niet-terug-op-joris-ivensplein

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}