Ontwikkeling duurzaam ENGIE-terrein van start

Ontwikkeling duurzaam ENGIE-terrein van start

NIJMEGEN – De Gemeente Nijmegen, ENGIE en BCTN gaan samenwerken aan een duurzame ontwikkeling van het ENGIE-terrein aan de Waal, op de plek van de voormalige kolencentrale. De sloop van de centrale is inmiddels gestart.

Afgelopen 22 december ondertekenden de drie partijen het contract, dat bestaat uit twee documenten.

Zeehavenvergunning

Het eerste document is de zeehavenvergunning verstrekt door Gemeente Nijmegen aan BCTN. Vanaf nu kunnen zeeschepen direct afmeren voor de kade van BCTN containerterminals in Nijmegen. De terminal krijgt met de komst van zeeschepen een directe verbinding met andere landen via de Noordzee zonder de extra overslag op een binnenvaartschip in Rotterdam of Antwerpen. Dit zorgt voor een kortere tijd om goederen te importeren en exporteren tussen Nijmegen en andere landen. De BCTN terminal in Nijmegen draagt op deze manier ook bij aan een afname van uitstoot van uitlaatgassen en van transport over de weg.

Duurzame invulling ENGIE-terrein

Het tweede document verplicht alle partijen om zich in te zetten voor een herontwikkeling van het terrein. De nadruk zal hierbij liggen op duurzame energie, innovatie, werkgelegenheid en logistieke functies van het terrein. Een mogelijke ontwikkeling is de realisatie van distributiecentra gecombineerd met zonnepanelen op de daken en gebruik van windenergie van turbines voor de oplading van elektrische containerschepen, heftrucks en vrachtwagens.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}