Oorlogsherinneringen van een Roma te zien in Museum Het Valkhof

Oorlogsherinneringen van een Roma te zien in Museum Het Valkhof

NIJMEGEN – In Museum Het Valkhof kan het publiek de tentoonstelling ‘oorlogsherinneringen van een Roma’ bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit een collectie van bijna 150 kunstwerken, geschilderd door Ceija Stojka.

Ze is tien jaar als ze gedeporteerd wordt naar Auschwitz en wonderlijk genoeg drie concentratiekampen overleeft.Jarenlang zwijgt Stojka over de Holocaust, maar vanaf haar 55ste begint ze zich te uiten en maakt ze meer dan duizend schilderijen en tekeningen.

Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog

De geschiedenis van de Roma en Sinti in de Tweede Wereldoorlog, mede van kunstenares Ceija Stojka, is voor velen nagenoeg onbekend terrein. "Wat er gebeurd is met Roma en Sinti, daar is nog weinig aandacht voor geweest," zegt Elise Jacobs, organisator van de tentoonstelling. Museum Het Valkhof brengt daar verandering in met een uitgebreid overzicht van haar werk. "We willen de bezoeker meenemen in het leven van Ceija Stojka," legt Jacobs uit.

Tekst gaat verder onder de video.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn meer dan 150 kunstwerken bijeen gebracht die samen het verhaal van Stojka vertellen, van de vooroorlogse jaren tot de terugkeer naar het vrije leven. De fases van de oorlog zijn terug te zien in het kleur- en vormgebruik van de kunstwerken. "De vooroorlogse kunstwerken hebben veel kleur en zijn vrolijk en uitbundig, maar hoe verder je in de tentoonstelling en dus de oorlog komt hoe grimmiger het wordt," vertelt Elise Jacobs.

De tentoonstelling is nog tot en met 10 juni te bezichtigen in Museum Het Valkhof.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}