Opeenstapeling anti-rook maatregelen treft ondernemers hard

Opeenstapeling anti-rook maatregelen treft ondernemers hard

BEUNINGEN – De tabakswinkeliers in ons land maken zich zorgen over de opeenstapeling van anti-rookmaatregelen in een zeer korte tijd. Vooral in de grensstreken, met lagere prijzen in België en Duitsland, zal dit hard aankomen.

Dat zegt het Beuningse echtpaar Rik en Maya Osinga van de Primera tabaks- en gemakswinkel aan het Thorbeckeplein in Beuningen.

Tweede Kamerlid Hayke Veldman van de VVD heeft een werkbezoek gebracht aan de winkel. Veldman heeft zich daar laten voorlichten over de voorgenomen maatregelen van het kabinet om het tabaksgebruik verder terug te dringen en te komen tot een rookvrije generatie. Zo mogen binnenkort tabaksproducten niet meer zichtbaar zijn in de winkel, wordt tabaksreclame verboden en gaat de accijns volgend jaar weer fors omhoog.

Opeenstapeling maatregelen

Rik en Maya Osinga wijzen er op dat in veel buurten en wijken de tabaks- en gemakswinkel een belangrijke sociale functie heeft. Deze winkels bieden belangrijke producten en diensten, die anders waarschijnlijk in bepaalde wijken zouden zijn verdwenen. De winkels regelen bijvoorbeeld kledingreiniging, opladen van OV-kaarten, pasfoto-service, bancaire dienstverlening, en PostNL pakketpunt.

Oog voor positie ondernemer

Het echtpaar Osinga hoopt dat de tabakswinkels meer tijd krijgen om de winkels aan te passen aan de nieuwe regels. VVD’er Veldman heeft zich in het verleden uitgesproken tegen “een socialistische heilstaat” waar mensen geen ongezonde dingen meer mogen doen, zoals roken. Naar zijn mening “blijft roken een vrije keuze”. In Beuningen zei Veldman oog te hebben voor de positie van de ondernemer en zijn best te zullen doen om dat ook in het tabaksdossier te laten doorklinken.

De Tweede Kamer debatteert begin september over het Nationaal Preventieakkoord voor roken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}