Opgegraven riddertje blikvanger in Museum Het Valkhof

Opgegraven riddertje blikvanger in Museum Het Valkhof

NIJMEGEN – Een bijzonder middeleeuws riddertje, gevonden in 1997 tijdens opgravingen bij het huidige Museum Het Valkhof, krijgt deze voorjaarsvakantie een speciale plek bij de entree van de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft.

Het riddertje, waarschijnlijk een beslag of een draaginsigne, is voor het museum aanleiding om weer Ridderdagen te organiseren op 23, 26, 27 februari en 1 maart. Iedereen in middeleeuwse kledij mag dan gratis naar binnen in het Nijmeegse museum.

Veertiende eeuw

Bezoekers worden verwelkomd door het kleine riddertje, dat gemeente-eigendom is. Het dateert uit ongeveer de veertiende eeuw. Naar alle waarschijnlijkheid is het een beslag van bijvoorbeeld een kist of, als een van de pinnetjes een afgebroken draagspeld is, een draaginsigne.

De weinig specifieke schildtekening wijst er vermoedelijk op dat het dan niet gaat om een bedevaartsouvenir of pelgrimsteken, maar eerder om een wereldlijke ridder. Dergelijke ridderfiguurtjes komen vaker voor als draagteken, zeker in de veertiende eeuw.

Actiefiguurtje

Volgens het museum zou het wel eens een actiefiguurtje kunnen zijn: de ridder wendt zijn hoofd af. Het gaat minder om een ‘portret’-achtige of statische maar meer om een dynamische voorstelling. Het lijkt er dus op dat het een riddertje in actie is, bijvoorbeeld te paard.

Foto: Museum Het Valkhof Eigendom Gemeente Nijmegen archeologie

Foto: Museum Het Valkhof Eigendom Gemeente Nijmegen archeologie

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}