Opinie: Ingang aan de andere zijde

Opinie: Ingang aan de andere zijde

OPINIE – Vorig jaar werd bekend dat museum Het Valkhof – net voordat de bestuurlijke ellende daar een aanvang nam – het pand voor een luttele 3,5 miljoen euro wilde verbouwen. Doel van de verbouwing was het museum toegankelijker te maken van de vele kunstschatten die in het museum verborgen liggen. Zo zou de horeca meer naar de voorkant van het pand moeten verhuizen, om het ook mogelijk te maken voor bezoekers om enkel een kopje koffie te drinken, zonder direct het museum verder te bezoeken. Alles voor zichtbaarheid en toegankelijkheid: de befaamde collectie moet immers voor zoveel mogelijk mensen te zien zijn.

Gevangenis

Iets verderop, aan de Waalkade, wordt momenteel natuurmuseum De Bastei gerealiseerd. Of de directies van beide musea wel eens samen een kop koffie drinken, is zeer de vraag. Hadden ze dat wel gedaan, dan was het thema 'toegankelijkheid' wellicht ter sprake gekomen. Het museum, dat wordt gevestigd in de oude Stratemakerstoren, moet de nieuwe trekpleister van de Waalkade worden. Het pand moest het uiterlijk krijgen van een oud verdedigingswerk, maar het gebouw dat er nu staat doet meer denken aan een middeleeuwse gevangenis dan aan een museum uit het begin van de 21ste eeuw. Aan de zijde van de Waalkade zijn geen ramen, geen deuren, alleen een enorme rode muur waarvan niemand zou denken dat er een nieuwe museale trekpleister achter schuilgaat. 

Stenen massa

In de muur van lichtrode baksteen zitten kortelinggaten, schrijft de website van De Bastei. Dat zijn gaten bedoeld om balken in te steken voor zwevende steigers. De gaten hogerop, in de borstwering, zijn trouwens nestkasten voor gierzwaluwen. Een glazen pui moet toegang bieden tot het nieuwe museum, maar van een afstand is er nauwelijks een ingang te vinden in de stenen massa, opgetrokken uit stenen die zo uit de stoep van de Mariekenstraat gehaald zouden kunnen zijn. 

Trekpleister 

De twee verhalen laten zich moeilijk combineren. Waar enerzijds het ene musuem voor miljoenen moet verbouwen om toegankelijker en zichtbaarder te worden, bouwt een ander museum op een van de mooiste locaties van de stad een museum dat er letterlijk en figuurlijk uitziet als een fort. Om te voorkomen dat toeristen, die met cruiseboten aankomen in Nijmegen, direct met een touringcar naar – zeg – het Afrikamuseum rijden, zou de nieuwe Bastei een prachtige trekpleister zijn. Een gesloten vesting draagt daar niet aan bij.

Of je moet op de vestingsmuur een bordje ophangen, met daarop in zes talen: 'Ingang, andere zijde'.

Raymond Janssen

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}