Oplossing voor huisvesting volgens studenten: "Bouwen, bouwen, bouwen"

Oplossing voor huisvesting volgens studenten: "Bouwen, bouwen, bouwen"

NIJMEGEN – Een twintigtal jongeren demonstreerden woensdagavond voor het stadhuis voor het bijbouwen van studentenwoningen. Volgens de studenten dreigt een studentenhuisvestingcrisis als er geen actie ondernomen wordt.

Onder de aanwezigen waren ook jongerenafdelingen van verschillende partijen en de studentenvakbond AKKU. Thomas Vissers, bestuurslid van de Jonge Democraten (D66), had een duidelijke boodschap aan de gemeente: "We zitten hier uit bittere noodzaak. We zien namelijk dat alleen al de afgelopen twee jaar vanuit de HAN en de Radboud samen 5000 extra studenten naar Nijmegen zijn gekomen. Het is een mix, aan de ene kant zijn het studenten uit Nederland, en aan de andere kant zien we steeds meer internationale studenten naar Nijmegen komen. Dus het is gewoon kei hard nodig dat we bouwen, bouwen, bouwen."

Tekst gaat verder onder de video.

Geen Groningse perikelen

Volgens een rapport van kenniscentrum Kences over studentenhuisvesting woont 52 procent van de Nederlandse studenten uit huis. Maar Vissers maakt zich zorgen over de internationale studenten: "Bij internationale studenten is dat gewoon de volle 100 procent." Deze moeten gehuisvest worden zodra ze naar Nijmegen komen om te studeren. In Groningen ging dit afgelopen zomer mis, waardoor veel studenten daar in feesttenten moesten slapen.

'Verkamering'

Voor de betogers is het bijbouwen van woningen niet een maatregel die alleen hen ten goede zal komen: "Heel veel fracties houden niet van verkamering (het kamergewijs verhuren van gewone woningen, red.). Dat is ergens ook wel logisch, maar hoe ga je dat nou het beste tegen? Dat is door meer échte studentenwoningen bij te bouwen." De studenten denken dat er dan geen noodzaak meer is om te verkameren en ben je gelijk van dat probleem af.

Het kamergewijs verhuren van particuliere woningen is in Nijmegen jarenlang de oplossing geweest voor het kamertekort. Door niet te controleren op de nodige vergunningen konden pandeneigenaren hun gang gaan. In de afgelopen jaren zijn er actiegroepen ontstaan van bezorgde buurtbewoners die hun wijk zien veranderen in een studentenbuurt. Halverwege 2018 zijn nieuwe regels in werking getreden waardoor er nu studentenhuizen gesloten worden die niet aan de regels (kunnen) voldoen, wat weer voor druk op de studentenwoningmarkt zorgt.

Leidende rol

Volgens vice-voorzitter van studentenvakbond AKKU Jeroen Dols heeft de gemeente een belangrijke rol in het aanpakken van het tekort aan woningen: "De gemeenteraad heeft hier natuurlijk een leidende rol in. Als zij zeggen ‘er moet bijgebouwd worden’ dan heeft de SSHN weinig keus." Dat er meer woningen moeten komen is volgens hem duidelijk beschreven in het rapport over studentenhuisvesting: "Op dit moment blijkt dat de druk op de studentenwoningmarkt, die in recente jaren stabiel was, in het afgelopen collegejaar verhoogt is naar het op-een-na hoogste niveau ‘gespannen.'"

De druk is ongetwijfeld hoog op SSH& woningen. Op dit moment is 100 procent van de studentenhuisvesting bezet, met een leegstandpercentage van 0,05 procent.

Aangenomen

De gemeenteraad heeft die leidende rol op zich genomen door woensdagavond een motie aan te nemen waardoor het college van Burgemeester en Wethouders in gesprek moet met de universiteit, hogeschool en SSH&. Zij moeten dan onderzoeken hoeveel wooneenheden boven de afgesproken 500 er bij moeten komen om te voldoen aan de groeiende vraag naar woningen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}