Organisatie avondvierdaagse als eindexamenopdracht

Organisatie avondvierdaagse als eindexamenopdracht

MOLENHOEK – Een examenopdracht gaat vaak gepaard met dikke boeken en een hoop leerwerk, maar niet bij het Kandinsky College in Molenhoek. Het afstuderen ziet er daar heel anders uit. Vierdejaars leerlingen van die school organiseerden de Molenhoekse avondvierdaagse, waarbij zij worden beoordeeld op de voorbereiding en uitvoering van het evenement. Dinsdag begon het evenement, dat vrijdag op een feestelijke manier wordt afgesloten.

Begin tot eind

Het is de dertiende keer dat leerlingen van het Kandinsky College de avondvierdaagse verzorgen. Ruim 78 leerlingen bereidden het evenement voor in vier grotere groepen, die ieder één van de vier dagen verzorgden.

“De leerlingen verzorgen het evenement van het begin tot het eind,” zei Janco Heijs, afdelingsleider van de bovenbouw op de school in Molenhoek. “Zij stippelden eerst diverse routes uit, van tweeëneenhalf, vijf en tien kilometer. Deze moeten zij ook uitschrijven, zodat de routebeschrijving voor de deelnemers in orde is. Daarnaast moet ook PR-materiaal, zoals posters en brieven gemaakt worden.”

Win-winsituatie

Voor het evenement wordt nauw contact gehouden met de gemeente. Daar vragen zij ieder jaar een vergunning aan, zodat het evenement georganiseerd mag worden.

“Die krijgen we elk jaar,” stelde Heijs. “Bij de gemeente zien ze ook dat we goed bezig zijn op het gebied van veiligheid. Wegen afzetten is niet nodig, want vanuit de school worden verkeersregelaars opgesteld bij gevaarlijke kruispunten. Daardoor is niet alleen de gemeente, maar zijn ook de basisscholen van Molenhoek en Mook blij met ons. Het merendeel van de lopers komt daar vandaan. Omdat ook onze studenten hiervan leren, is dat een win-winsituatie.”

Beoordeling

De vakdocenten van het Kandinsky College beoordelen de examenleerlingen op voorbereiding en uitvoering. Janco Heijs benadrukt dat deze voorwaarden erg breed zijn.

“Bij de voorbereiding wordt gekeken naar het overleg binnen de groep, maar ook of er een goed draaiboek klaarligt voor het evenement. Daarnaast worden een aantal individuele opdrachten beoordeeld. Tijdens de uitvoering van de avondvierdaagse letten we met name op de communicatie met de deelnemende kinderen, hoe soepel het evenement verloopt en hoe de leerlingen met eventuele problemen omgaan.”

De afdelingsleider van de bovenbouw is enthousiast over de avondvierdaagse tot nu toe. “Ik heb nu al veel stralende gezichten gezien. Bij enthousiaste kinderen, maar ook bij de ouders die soms meelopen. Het weer zit uiteraard ook mee, wat ook een hoop doet met de sfeer tijdens zo’n dag.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}