Overbetuwe gaat huisvesting arbeidsmigranten aanpakken

Overbetuwe gaat huisvesting arbeidsmigranten aanpakken

OVERBETUWE – De gemeente Overbetuwe moet een toenemend aantal arbeidsmigranten huisvesten, hetgeen een aantal problemen veroorzaakt. Daarom gaat de gemeente dit vraagstuk integraal oppakken. Dat wil zeggen dat men kijkt naar de woonsituatie, de veiligheid, economische aspecten en eventueel sociale problemen.

Dit zegt het college van B&W donderdag in antwoord op raadsvragen van de partij Burgerbelangen Overbetuwe (BOB). Het onderzoek van het college begint met een inventarisatie van het aantal arbeidsmigranten dat werkt bij bedrijven in Overbetuwe, en de wijze waarop zij in de gemeente zijn gehuisvest.

Overbetuwe komt met nieuw beleid

Op basis van alle vergaarde informatie zal het college nieuw beleid formuleren en dat voorleggen aan de gemeenteraad. Men zal dit beleid afstemmen met omliggende gemeenten, en dan met name buurgemeente Neder-Betuwe.

In dit kader is het college ook gespitst op het eventueel binnenhalen van provinciale subsidies, zo zegt het college in het antwoord aan BOB.   

In Overbetuwe ongeveer 370 arbeidsmigranten

Volgens een ruwe schatting wonen er in Overbetuwe zo’n 370 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Veel van hen werken bij agrarische bedrijven (seizoenarbeid), bouwbedrijven en grote logistieke bedrijven. Wat betreft nationaliteit zijn de Polen waarschijnlijk de grootste groep.

Momenteel heeft de gemeente Overbetuwe al beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten. Zo zijn er tijdelijke mogelijkheden voor huisvesting van arbeidsmigranten bij agrarische bedrijven. Daarnaast is er een grootschalige huisvesting in Zetten en kunnen arbeidsmigranten ook in woningen verblijven.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}