Overeenkomst nieuwe westzijde centraal station Nijmegen

Overeenkomst nieuwe westzijde centraal station Nijmegen

NIJMEGEN – Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en wethouder Tiemens van de gemeente Nijmegen tekenden donderdag een overeenkomst over de bouw van een tweede ingang aan de westzijde van centraal station Nijmegen.

De vernieuwingen op en rond station Nijmegen worden in stappen gerealiseerd tussen 2019 en 2026.

De bouw van de ingang maakt onderdeel uit van de aanpassingen aan het station die nodig zijn om de frequentie van het treinverkeer omhoog te brengen (Programma Hoogfrequent Spoor). ProRail voert dit programma uit in opdracht van het Rijk en zal ook de nieuwe entree aanleggen.

Ingang West begin 2022 klaar

Nijmegen wil al heel lang een volwaardige tweede ingang aan de westkant van het station, aan de kant van Wolfskuil en Waterkwartier. Daarmee wordt het station beter bereikbaar voor de bewoners van Nijmegen-West en de nieuwbouwgebieden Waalfront en Waalsprong waar straks tienduizenden Nijmegenaren wonen. De westelijke entree is klaar in 2021/22.

Belangrijk spoorknooppunt

Nijmegen is een belangrijk knooppunt van het spoor. Het maakt onder andere deel uit van het drukke traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen (SUN). ProRail werkt in Nijmegen aan het landelijke Programma Hoogfrequent Spoor (PHS).

In 2028 kunnen reizigers elke 10 minuten een trein nemen, die ook sneller rijdt. Daarvoor worden de sporen en het station aangepakt. Er komt onder meer een uitbreiding met een derde perron en uitbreiding van het aantal (rol)trappen en liften.

Extra investering gemeente en provincie

Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland zorgen voor een bewaakte fietsenstalling, een aansluiting op de snelfietsroute Graafseweg-Waalfront en een kiss&ride. De provincie draagt 6 miljoen bij aan de entree, de gemeente 5 miljoen.  

Sloop oude GAK-gebouw

De gehele omgeving van het stationsgebied wordt volgens de gemeente vernieuwd: zo is het de bedoeling dat het oude GAK-gebouw (UWV) aan de Koninginnelaan tegen de vlakte gaat en dat dit gebied wordt herontwikkeld.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}