'Pas bij deze hitte op met huisdieren in de auto!'

'Pas bij deze hitte op met huisdieren in de auto!'

REGIO – Nu komen de temperaturen buiten boven de 30 graden, maar bij 21 graden en zon kan het in een geparkeerde auto na een half uur al gauw 40 graden worden. De Dierenbescherming zegt dat, zodra buiten de temperatuur stijgt, het belangrijk is dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft? Volgens de Dierenbescherming zijn de slijmvliezen dan rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Tekst gaat verder na de afbeelding:

Foto: Twitter

Hitteshock

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren? Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Afkoelen

Hoe koel je je huisdier af? Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}