Percentage gescheiden inwoners Gelderland neemt flink toe

Percentage gescheiden inwoners Gelderland neemt flink toe

REGIO – Het aandeel gescheiden inwoners in Gelderland is in 10 jaar tijd met meer dan een kwart (27 procent) toegenomen. In 2019 is bijna 9 procent van de Gelderlanders gescheiden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de regio Nijmegen is in alle gemeenten het aandeel gescheiden inwoners gestegen. Wel bestaan er forse verschillen tussen de gemeenten.

Stijging Nijmegen slechts 8 procent

In de gemeenten Nijmegen (8 procent), Beuningen (19), Mook en Middelaar (20) en Heumen (21) viel het wel mee met de toename. De gemeenten Overbetuwe (30 procent), Berg en Dal (33), Wijchen (34) en Druten (36) kenden een grotere stijging.

Een van de opvallendste conclusies: Van alle 355 gemeenten in ons land, zijn er slechts drie waar het aandeel gescheiden inwoners is gedaald. Dat zijn Amsterdam, Diemen en Vlieland. Bij alle andere 352 gemeenten bleef dat aandeel gelijk of name het toe.

Behoorlijke verschillen tussen provincies

In Gelderland is de afgelopen tien jaar in de gemeenten Heerde (+67 procent) en Oldebroek (+52 procent) het aandeel gescheiden inwoners het sterkst gestegen.    

Tussen de provincies bestaan wel flinke verschillen in het percentage gescheiden inwoners. Zo heeft Flevoland met ruim 10 procent het hoogste aandeel gescheiden inwoners van alle provincies. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9 procent).

Het aandeel gescheiden inwoners nam het meest toe in de provincies Friesland (36 procent) en Drenthe (39 procent). Dat verschilt enorm met bijvoorbeeld Noord-Holland waar de toename van gescheiden inwoners slechts 7,6 procent bedraagt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}