Pieterpad bij Millingen krijgt tiny border gallery

Pieterpad bij Millingen krijgt tiny border gallery

MILLINGEN AAN DE RIJN – Om het negatieve, onzekere gevoel dat aan het passeren van (lands)grenzen is gaan kleven sinds de coronacrisis een beetje weg te nemen, openden de in Amsterdam werkende kunstenares Eva van der Zand en architect Yaniv Schwartz onlangs een tiny border gallery in de Ooijpolder. De mini-galerie staat aan het Pieterpad op de grens van Nederland met Duitsland bij Millingen aan de Rijn. 

Het internationaal bekend wandelpad dat tussen Pietersburen en de Sint Pietersberg loopt, wordt in deze coronatijd regelmatig gebruikt door individuele wandelaars, juist omdat grote wandelevenementen zoals de Vierdaagse en Airborne Wandeltocht geannuleerd zijn vanwege het virus.

Interactie

The Border Gallery nodigt elke maand een nieuwe Nederlandse of buitenlandse kunstenaar uit iets te exposeren in de mini-galerie. Als zij door de coronamaatregelen zelf de landsgrenzen niet kunnen passeren, mogen ze hun werk ook opsturen per post.

Foto: Eva van der Zand


De initiatiefnemers willen graag de interactie tussen de maker en de kijkers stimuleren. Dit kan volgens hen zonder fysiek contact. Passanten krijgen een voorwerp als souvenir mee. "Door hen een object te laten kiezen, maken ze onderdeel uit van een ketting van nieuwe verhalen over menselijke uitwisselingen", aldus initiatieneemster Eva van der Zand.  

Nieuw leven

De oude en nieuwe eigenaars kunnen hun verhalen delen via de facebookpagina van The Border Gallery. De eerste reacties zijn er bij de opening op 23 mei opgezet. Een van de voorwerpen die in de galerie gelegd zijn, is een schaakstuk van een zelfgemaakt schaakspel. Om te voorkomen dat de galerie snel leeg is en er geen toestroom van nieuwe kunstobjecten is, heeft Van der Zand de bewoners van de dichtbij de galerie gelegen woongemeenschap Homüschemühl gevraagd af en toe een blik te werpen op de inhoud van The Border Gallery en voorwerpen te delen. Ze verwacht ook dat facebook de uitwisseling stimuleert.

Foto: Eva van der Zand

“Daarnaast hebben veel mensen in deze coronatijd hun huis opgeruimd. Hierdoor kwamen tweedehandszaken zo vol te liggen dat ze zeiden niets meer aan te kunnen nemen.” Mensen willen voorwerpen die waardevol voor hen waren liever niet weggooien. “Via The Border Gallery kunnen ze een nieuw leven krijgen.”

Smokkelen

Kunstenares Laura Klinkenberg uit de gemeente Berg en Dal exposeert in The Border Gallery in juli. “Later in het jaar komen onder andere deze twee buitenlandse kunstenaars aan bod: Dory Su uit Israël en de Zweeds-Angolese Johan Ibrahim Adam.” De initiatiefnemers willen ook hun contact met andere grensgalerieën inzetten. “Samen met een Bulgaarse galerie willen we een mini-expositie wijden aan smokkelen over grenzen”, vertelt Van der Zand. Zelf maakt ze onder andere glaskunst, maar de glasblazerijen zijn door de coronamaatregelen gesloten. "Thuis kan ik nog wel blazen met verhitte suiker. Enkele kunstwerken van suiker hebben in mei in The Border Gallery gelegen."

Tekst: Rosanne de Boer

Foto: Eva van der Zand

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}