Pilot succesvol: minder overlast door extra opening Maddogs

Pilot succesvol: minder overlast door extra opening Maddogs

GROESBEEK – De ruimere openingstijden van jongerencentrum Maddogs in Groesbeek zorgen voor minder overlast op straat. Dat blijkt uit een pilot van het afgelopen jaar.

Drie dagdelen

Burgemeester en wethouders in Berg en Dal kiezen er daarom voor om voor 3 dagdelen per week (24 uur) professioneel beheer vanuit Forte Welzijn in te zetten, zodat Maddogs de ruimere openingstijden kan blijven hanteren. Dat is vooralsnog voor de komende twee jaar en de kosten bedragen € 30.000,-. Jongeren mogen hun ruimte ook anders in gaan richten, in samenwerking met Forte Welzijn.

Normaal alleen in de avond open

Vorig jaar startte een proef om jongeren een locatie te geven waar ze samen kunnen komen en activiteiten kunnen organiseren. De openingstijden van de Maddogs konden niet ruimer dan dat toen het geval was, omdat daar geen vrijwilligers voor waren. Daarom is er door de gemeente een jongerenwerker ingezet, zodat het jongerencentrum ook overdag geopend kan zijn. Dat pakte goed uit.

Gamen, praten, darten

Jongerenwerkers kunnen een vertrouwensband opbouwen met de jongeren. In Maddogs praten, gamen en darten de jongeren veel, bleek het afgelopen jaar. Toen werd ook duidelijk dat er vooral één groep jongeren is die naar het jongerencentrum komt. De jongerenwerker is al bij basisscholen en Montessori Groesbeek langs geweest om meer groepen uit te nodigen. Doel is ook om met jongeren in gesprek te gaan over het belang van het afronden van een studie, het organiseren van activiteiten, maar ook praten over vertrouwelijke en persoonlijk onderwerpen.

Maddogs dicht: meer overlast op straat

De politie merkt dat het extra openen van de Maddogs voor minder druk op de openbare ruimte zorgt. “Het valt op dat er meer meldingen van overlast op straat zijn, wanneer de Maddogs een week gesloten is omdat de jongerenwerker op vakantie is”, aldus het college in Berg en Dal. Vooral in winkelcentrum Bellevue zou er dan overlast zijn. De gemeente geeft aan de jongeren alleen naar de parkeergarage Spoorlaan te kunnen sturen om te “hangen”. Daar is overigens ook niet iedere inwoner even blij mee.

Tof Millingen

Als voorbeeld voor dit project met Maddogs haalt het college jongerencentrum de Tof in Millingen aan. Jeugd organiseert daar verschillende activiteiten voor het dorp en de jongeren. Dat willen burgemeester en wethouders op termijn ook in Groesbeek bereiken. Over twee jaar wordt bekeken wat het effect daarvan is geweest.

Via onze mediapartner DeGroesbeek.nl

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}