Pilot verlengd: dorpsondersteuners Els en Niny mogen langer door in Bergharen, Hernen en Leur

Pilot verlengd: dorpsondersteuners Els en Niny mogen langer door in Bergharen, Hernen en Leur

BERGHAREN/HERNEN/LEUR – De twee dorpsondersteuners die sinds september 2019 actief zijn in de gemeenschap in Bergharen, Hernen en Leur mogen langer doorgaan. De pilot die welzijn in de gemeenschappen moet bevorderen en zorgvraag moet verminderen loopt goed volgens het Wijchense college, wordt voor nu verlengd tot 1 september 2022.

Welzijn en zorg

Wethouder Titus Burgers (PvdA) is ‘heel enthousiast’ over het verloop van de pilot met dorpsondersteuners Els Wilmink en Niny Baltissen. “De dorpsondersteuners zoeken actief mensen op die ondersteuning nodig hebben. Dat kan gaan om het tegengaan van eenzaamheid, of om het regelen van vervoer naar het ziekenhuis, of iets anders. Het is heel breed. Ze kennen de gemeenschap en vice-versa en kunnen mensen en vrijwilligers aan elkaar koppelen. Enerzijds levert dat winst op op het gebied van welzijn, anderzijds voorkom je er ook mee dat mensen in de zorg terecht komen. In die zin is het dus ook een preventief programma.”

Actief aanbellen in coronatijd

Dorpsondersteuner Els Wilmink is blij met het nieuws. “Er is zeker meer tijd nodig om een initiatief als dit optimaal effect te laten hebben, maar we hebben al best veel bereikt. Corona heeft daar ook aan bijgedragen, omdat de noodzaak van het geven van aandacht aan kwetsbare bewoners daarmee hoger werd. We gaan actief de straat op en bellen bij mensen, oud of jong, aan om te vragen hoe het gaat en of ze nog ondersteuning kunnen gebruiken. Dat heeft zeker ook bijgedragen aan onze bekendheid in de gemeenschap. In samenwerking met de scholen in de dorpen bieden we ook zelfgebakken hartvormige koekjes en een geknutselde harten als een hart onder de riem. Zo maken we ook de verbinding tussen jong en oud.”

Schakel zijn

Het doel is dat dorpsbewoners omzien naar elkaar, vertelt Wilmink. “We zien dat dat er is en dat we dat kunnen bevorderen. Mensen bieden zich aan als vrijwilliger om te helpen met vervoer, de administratie of om een maatje te zijn. Het doel is om de verbindende schakel te zijn tussen mensen, zorgprofessionals, verenigingen en vrijwilligers. Zo zijn we ook gevraagd om deel uit te maken van een beginnende netwerkgroep met partijen als huisartsen, fysiotherapie en buurtzorg, die als centraal coördinatiepunt gaat fungeren voor de integrale ouderenzorg. Dat moet voor korte lijntjes zorgen en zelfredzaamheid bevorderen. Het is fijn dat we ook daarin van betekenis kunnen zijn.”

Vervolg

De dorpsondersteuners zijn in dienst van MeerVoorMekaar, die hiervoor een subsidie ontvangen van de gemeenten. Deze inzet kost de gemeente 45.000 euro op jaarbasis, omdat de dorpsondersteuners gezamenlijk ‘slechts’ 20 betaalde uren per week draaien. Wilmink: “Daarnaast doen we beide ook nog veel vrijwilligerswerk in de dorpen.” Of de pilot na september 2022 een vervolg krijgt, is afhankelijk van een evaluatie. Burgers: “We willen echt monitoren hoeveel mensen we bereiken. En wie weet, kunnen we in de toekomst verder doorzetten.” Wat Wilmink betreft hoeft het niet bij Bergharen, Hernen en Leur te blijven: "Deze aanpak kan ook werken in andere wijken en kernen."

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}