Plastisch chirurg aan basis van nieuwe poli Radboudumc: 'Transgender trakteerde op beschuit met muisjes'

Plastisch chirurg aan basis van nieuwe poli Radboudumc: 'Transgender trakteerde op beschuit met muisjes'

NIJMEGEN – De maandag in Nijmegen geopende poli moet de lange wachtlijsten voor transgenders flink inkorten. Het duurde soms wel twee jaar voordat iemand met genderdysforie alleen al een intakegesprek kreeg. Dat zegt plastisch chirurg Tim Nijhuis, die zich hard heeft gemaakt voor de poli in het Radboudumc.

De wachtlijstproblematiek ontstond doordat transgenders tot voor kort alleen in Amsterdam en Groningen terecht konden. In 2018 waren de problemen zo groot, dat het ministerie van Volksgezondheid besloot actie te ondernemen. Vorig jaar werd in Nijmegen al een transgenderpoli voor kinderen geopend.

Het nieuwe centrum in Nijmegen biedt plek aan 200 mensen met genderdysforie, ofwel het gevoel dat het geslacht waarmee je bent geboren niet bij je past. Het Radboudumc biedt onder meer psychologische diagnostiek en begeleiding, maar ook behandelingen met hormonen en geslachtsveranderende operaties.

Dat laatste is een groot verschil met de poli voor kinderen. Voor de meeste ingrepen moet je namelijk volwassen zijn, vertelt Nijhuis. "Sinds vorig jaar kun je biologisch borstweefsel laten verwijderen als je 16 jaar bent. Voor andere ingrepen geldt 18 jaar als minimale leeftijd."

Beschuit met muisjes

Nijhuis besloot tijdens zijn opleiding zich te verdiepen in transgenderzorg. In Amsterdam maakte hij een geslachtsveranderende operatie mee, waarbij de penis van een biologische man werd verwijderd en een vagina werd gemaakt.

De 'herboren' patiënt trakteerde het ziekenhuispersoneel op beschuit met muisjes, herinnert hij zich. "We zagen dat iemand zo blij was om weer een fase verder te zijn in haar transitie, dat ze dat met ons wilde vieren. Dat vond ik ontzettend mooi. Dit is zo'n belangrijke zorg en daar wil ik graag aan kunnen bijdragen."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}