Pleidooi voor natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Pleidooi voor natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

REGIO – Bestrijding van de eikenprocessierups met gif en tot op zekere hoogte ook stofzuigen, is een heilloze weg. Nadeel van het gif is dat het ook veel andere rupsen en insecten doodt. Voor de lange termijn is het veel beter om te investeren in de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Deze aanbevelingen doet de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen in een brief aan gemeenteraden in de regio Nijmegen.

Door te investeren in de natuurlijke vijanden ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij de eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Als er nu actie wordt ondernomen, dan zal de overlast de komende jaren afnemen.

Vogelkasten ophangen

De Vogelwerkgroep roept op om kasten op te hangen voor de rupsen etende vogels, zoals pimpelmees, koolmees en boomklever. Een jong van de koolmees eet in twee weken tijd zo’n 800 rupsen. Met gemiddelde nestjes van zo’n tien jongen tikt dat wel aan, zo stelt de Vogelwerkgroep.

Het verdient ook aanbeveling om veel wilde planten en bloemen te zaaien. Daar komen insecten op af, en dat trekt weer vogels en vleermuizen aan.

Vogels eten de rupsen en sommige insecten (sluipwespen, sluipvliegen en gaasvliegen) leggen hun eitjes in de eikenprocessierups, waarna de larven de rupsen opeten. Vleermuizen eten de vlinders van de eikenprocessierups.

Succesvolle experimenten

Belangrijk is ook om zo min mogelijk te maaien, waardoor een natuurlijke leefomgeving wordt gecreëerd voor vogels en andere soorten.

Volgens de werkgroep experimenteren verschillende gemeenten al met het inzetten van natuurlijke vijanden en zijn de eerste resultaten veelbelovend. Zo meldt de gemeente Westerveld na drie jaar een afname van 85 procent van de eikenprocessierups.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}