Poëzie is einde deze maand overal

Poëzie is einde deze maand overal

NIJMEGEN – De jaarlijkse poëzieweek, dit jaar van 28 januari tot en met 3 februari, is voor de bibliotheek Gelderland-Zuid aanleiding om allerlei activiteiten te organiseren. Poëzie is in die week overal, aldus de bibliotheek.

Volgens de bibliotheek kan de Nijmeegse Poëzieweek mensen samenbrengen. Zoals veel evenementen in deze tijd vindt er veel online plaats, maar ook is het niet te missen in de Nijmeegse straten. Er zullen poëzie wandelingen en video voordrachten van dichters zijn. Maar er zijn ook online workshops en live shows.

Elke avond vanaf 22:00 uur wordt er een online Gedichtennacht met video voordrachten gehouden, met onder andere Simone Atangana Bekono (foto hierboven), Iduna Paalman en de nieuwe stadsdichter, die nog benoemd moet worden. Maar ook nieuwe lokale talenten krijgen een moment in de spotlight op het podium.

In de Nijmeegse binnenstad zijn twee poëzie wandelingen opgezet, voor volwassenen én kinderen, dit kan dus een familie-uitje zijn in de buitenlucht. Op zaterdag 30 januari kunnen er ook gratis kaarten verstuurd worden. Hierop staat een gedicht van de voormalig stadsdichter Wout Waanders. Geïnteresseerden in de ex-stadsdichter kunnen op de website van boekhandel Dekker v.d. Vegt een interview bekijken waarin Wout Waanders afscheid neemt als stadsdichter.

Zelf poëzie schrijven

Zondagmiddag 31 januari laat literatuurwetenschapper en poëzie criticus Kila van der Starre zien hoe er zelf ‘Instagram poëzie’ geschreven kan worden en laat ze voorbeelden zien. Ook geeft de stadsdichter van Arnhem Jesse Laport op 3 februari een online workshop over liefdesbrieven schrijven. Ook is er voor kinderen wat te doen: op de social media-pagina’s van de Kinderboekwinkel kunnen kinderen meedoen met het raadgedichten spel. Elke dag plaatst de winkel een gedicht waarin een woord ontbreekt. Deelnemers moeten raden wat dat woord is. Hier kunnen leuke prijzen gewonnen worden, aldus de Bibliotheek Gelderland Zuid.

“Op zaterdag 30 januari presenteert dichter Maurits Verhoef zijn vierde dichtbundel: Thuiskomen is iets achterlaten. Deze bundel vormt de basis van een multidisciplinaire online show vol live poëzie, theater, muziek en schilderkunst.” Zegt de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Vanaf de Poëzieweek is ook een Poëzie Belspel in de lucht. Mensen kunnen met een speciaal nummer bellen, en worden dan wellicht doorverbonden met een huisdichter. Na de poëzieweek blijft dit telefoonnummer bereikbaar. Het nummer is 085-3018051.

De organisatie van de Nijmeegse Poëzieweek is in handen van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN). Het hele programma is te vinden op www.nijmeegsepoezieweek.nl.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}