Politie haalt klimaatactievoerders uit intocht Vierdaagse

Politie haalt klimaatactievoerders uit intocht Vierdaagse

NIJMEGEN – De politie heeft vrijdagmiddag actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion uit de intocht van de Vierdaagse gehaald. De actievoerders sloten zich op de Sint Annastraat in Nijmegen aan bij het wandellegioen en voerden demonstratieborden mee. Ze werden na een paar honderd meter door politieagenten uit de stoet gehaald.

De internationale actiegroep demonstreert tegen de klimaatverslechtering en wil dat daar meer maatregelen tegen worden genomen. Als er niets tegen de opwarming van de aarde wordt gedaan, zouden evenementen als de Vierdaagse en de Elfstedentocht niet meer mogelijk zijn, menen de actievoerders.

Vierdaagseregels

De Vierdaagseregels verbieden elke politieke uiting op het parcours. Extinction Rebellion is verontwaardigd dat 'reclame wel mag, maar demonstreren voor de klimaatcrisis niet'.

De groep werd in 2018 opgericht en stelt dat snel actie moet worden ondernomen om het leven op aarde te redden. Zo moet er een einde komen aan het vliegverkeer en een verbod op auto's die op fossiele brandstoffen als benzine of diesel rijden.

'Zomeropstand'

De Britse radicale klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) is volgens de Belgische krant De Tijd een 'zomeropstand' begonnen. De groep blokkeerde eerder wegen in vijf Britse steden en kondigde aan met de acties door te gaan. Er zouden daar zowat 3.000 mensen bij de acties betrokken zijn geweest. De groep XR veroorzaakte in april met blokkades een enorme verkeerschaos in Londen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}