Politie test virtuele Wout als chatbot bij aangifte

Politie test virtuele Wout als chatbot bij aangifte

REGIO – De politie is bezig met een chatbot, die gaat 'communiceren' met de burger. Via de website van virtuele Wout wordt deze en volgende maand getest in een paar plaatsen in het land. Na een positieve evaluatie wordt Wout ook in onze regio uitgerold.

Via deze chatbot kunnen mensen, die bijvoorbeeld last hebben van luidruchtige buren of overlast van blaffende honden, bij een 'robot-agent' aangeven wat er precies aan de hand is. Inwoners van Rotterdam IJsselmonde en Zwolle kunnen tot en met 30 november als test overlastmeldingen doorgeven bij de politie, door te chatten met virtuele agent Wout op de website politie.nl/wout. Ook kan er als proef vanuit het hele land melding worden gedaan van gijzelsoftware en helpdeskfraude.

Valse melding strafbaar

Op basis van het chatgesprek maakt Wout dan een inschatting van de urgentie. De politie stelt nadrukkelijk dat het doen van een valse melding strafbaar is. Als de robot-politiechatdienst goed werkt, zal het systeem over het hele land worden uitgerold.

Virtuele agent Wout is een zogeheten chatbot die deels gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI). Hoe meer meldingen Wout te verwerken krijgt, hoe beter hij zich ontwikkelt.

Snelle leerling

Deze virtuele agent leert volgens de politie zelf razendsnel en de verwachting is dat hij in de toekomst steeds ingewikkeldere meldingen aan kan en melders op een ‘menselijke’ manier ‘te woord’ zal kunnen staan. Gedurende deze nieuwe proefperiode is het vooral van belang dat er zoveel mogelijk meldingen binnen komen via Wout. Een eerdere proef met meldingen van vuurwerkoverlast verliep positief, zo meldt de politie op haar website.

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}