Poolse sergeant uit Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd

Poolse sergeant uit Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd

NIJMEGEN – Op begraafplaats Jonkerbos is donderdag een ceremonie gehouden voor een Poolse vlieger die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven is gekomen. Zijn stoffelijk overschot kon tot voor kort nog niet geïdentificeerd worden. Nu werd bekend dat het gaat om Sergeant Walenty Sieczka.

De Poolse man kwam op 19 juni 1941 om het leven nadat hij uit de lucht werd geschoten en zichzelf niet meer kon redden. Sieczka lag eerder begraven op Ameland en werd later overgebracht naar begraafplaats Jonkerbos. Donderdagochtend werd er een ceremonie georganiseerd die werd bijgewoond door de Poolse ambassade, familie van de sergeant en burgemeester Bruls. Het graf van Sieczka werd belegd met kransen en bloemen.

Tekst gaat verder onder de video.

'Identificeren blijft lastig'

De Poolse ambassadeur Marcin Czepelak benadrukt dat het identificeren van lichamen erg ingewikkeld kan zijn. "Sommige lichamen zijn niet compleet, waardoor het moeilijk wordt om honderd procent zeker te weten welk persoon het is. Meestal wordt het eenvoudiger als wij het DNA vergelijken met een familielid. Op die manier blijven er 1 tot 4 mensen over en dan gaat het echt om details",  aldus de ambassadeur. Er zijn op begraafplaats Jonkerbos 75 jaar later nog steeds enkele graven waarbij niet bekend is wie er in het graf ligt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}