Postume militaire onderscheiding dwangarbeider Birma-spoorlijn

Postume militaire onderscheiding dwangarbeider Birma-spoorlijn

MOOK EN MIDDELAAR – Burgemeester Willem Gradisen van Mook en Middelaar heeft postuum een bijzondere militaire onderscheiding uitgereikt aan Jacob den Bakker. Sergeant-majoor Den Bakker kwam op 15 maart 1943 in krijgsgevangenschap om het leven door slavenarbeid aan de beruchte Birma-spoorlijn.

In de strijd met de Japanners in voormalig Nederlands-Indië verloren bijna 2400 militairen het leven. De militaire onderscheiding was aangevraagd door de in Mook woonachtige Bas Aalders. Hij wilde hiermee niet alleen zijn oudoom Jacob den Bakker postuum eren, maar hem ook ‘een gezicht’ geven.

Doden-spoorlijn

Burgemeester Gradisen zei dat de toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis kan worden gezien als een blijk van respect en waardering voor de inzet van Den Bakker onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Jacob den Bakker overleed aan de ziekte beriberi. Bij de aanleg van de Birma-spoorlijn, ook wel doden-spoorlijn genoemd, kwamen 15.000 westerse krijgsgevangenen om het leven door uitputting, ziekten en ondervoeding. Ook lieten 100.000 Thaise en Indonesische dwangarbeiders het leven.

De Nederlandse regering in ballingschap in Londen verklaarde Japan de oorlog op 8 december 1941. Dat gebeurde na de Japanse aanval op de Amerikaanse basis Pearl Harbor.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}