“Presidium is een verlengstuk van het college,” en dus stapt GroenLinks eruit

“Presidium is een verlengstuk van het college,” en dus stapt GroenLinks eruit

OVERBETUWE – GroenLinks Overbetuwe stapt per direct uit het presidium van de gemeenteraad. Volgens de partij functioneert het presidium niet als onafhankelijk orgaan, maar faciliteert vooral het college.

Het presidium, ook wel agendacommissie genoemd, vormt het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Het wordt gevormd door leden van de verschillende raadsfracties, en bepaalt onder meer wat er op de agenda van de gemeenteraadsvergadering komt.

Namens GroenLinks zat fractievoorzitter Hanno Krijgsman in het presidium. Volgens Krijgsman is het presidium veel kritischer over stukken die van raadsfracties komen, dan over stukken van het college van Burgemeester en Wethouders. “Op deze manier is het presidium slechts een verlengstuk van het college, terwijl het juist moet zorgen dat de raad het college kan controleren en onderwerpen kan bespreken die onder inwoners leven.”

Het slechte functioneren van het presidium leidde volgens GroenLinks regelmatig tot "vergaderingen waarvan men achteraf vond dat het anders had gemoeten: een overvolle agenda, waardoor agendapunten aan het eind worden afgeraffeld; vrijblijvende vergaderingen met het college die nergens toe leiden; informatiebijeenkomsten van het college waarin weinig meer gedaan wordt dan het doornemen van een powerpoint die toch al bekend is.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}