Prijsstijging deelname Nijmeegse Vierdaagse: een traditie in gevaar?

Prijsstijging deelname Nijmeegse Vierdaagse: een traditie in gevaar?

NIJMEGEN – De prijs voor deelname aan de 102e Nijmeegse Vierdaagse bedraagt is met 25 procent verhoogd. Kostte een deelnamebewijs voorheen 64 euro, dit jaar moet er 80 euro voor neergelegd worden. De reacties zijn verdeeld.

De organisatie meldde dat de kosten stijgen vanwege de prijsstijgingen bij leveranciers, strengere eisen aan verkeersmaatregelen en de veiligheid, door de toiletvoorzieningen en teruglopend sponsorgeld. Sinds 2012 is het meedoen aan de grootste meerdaagse wandelmanifestatie ter wereld bijna 67 procent duurder geworden. En dat is voor veel mensen weliswaar te begrijpen, maar niet voor iedereen op te brengen.

Traditie ten einde?

Op social media uiten velen hun bezorgdheid over het voortbestaan van de Nijmeegse Vierdaagse. Zo vrezen sommigen dat de traditie door de prijsstijging in gevaar komt. Samantha Koenders bijvoorbeeld schrijft op de Facebook-pagina van het 4daagse Journaal: “Wauw, als ze dat doen… over paar jaar steeds minder wandelaars... Conclusie: Nederland maakt eigen tradities kapot”.

Pascal Wolffensperger relativeert deze emotie: “De Vierdaagse is allang niet meer wat het was. De Vierdaagse draait om de feesten, terwijl het andersom behoort te zijn”.

Christian Derksen vindt 16 euro verhoging niet wereldschokkend. Ook hij haakt in op het argument van de traditie: “Terug naar zijn roots? Dan kun je het evenement wel stoppen. Dan lopen er bijna alleen maar militairen mee en weinig reguliere wandelaars. Wat een geklaag. Bah”.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}