Project zoekt vrijwilligers voor afvalonderzoek langs Waal in Gelderland

Project zoekt vrijwilligers voor afvalonderzoek langs Waal in Gelderland

REGIO – Het project Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die willen meedoen met een grootschalig onderzoek naar plastic afval langs de Waal. Door dit afval exact in kaart te brengen, wil men dit probleem bij de bron gaan aanpakken.

De ‘rivierafval-onderzoekers’ leveren volgens Schone Rivieren zo een onmisbare bijdrage aan het halen van de doelstelling: Plasticvrije rivieren in 2030.

Binnen het project Schone Rivieren zijn inmiddels al honderden rivierafval-onderzoekers actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers, om zo inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst. Aan de hand van de resultaten kan men het beleid rondom plastic en plastic afval aanscherpen.

Plasticsoep wereldwijde bedreiging

Het onderzoek langs de Waal loopt al sinds 2017. Schone Rivieren zoekt nieuwe vrijwilligers die zich willen aansluiten bij de huidige groep van onderzoekers langs de Waal in Gelderland.

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint aanmerkelijk dichterbij huis dan veel mensen denken.

Begin dit jaar kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van bijna twee miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Dankzij die donatie heeft men de onderzoekacties langs de grote rivieren in ons land verder kunnen uitbreiden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}