Provinciale SP wil half miljard voor verduurzaming huurwoningen

REGIO – De provincie moet een half miljard euro investeren in verduurzaming van de sociale woningbouw in Gelderland. Dat voorstel doet de SP-fractie in de Provinciale Staten. Zoals bekend heeft de provincie Gelderland meer dan 4 miljard euro in kas door de verkoop destijds van de Nuon.

Met een investering van 500 miljoen euro kunnen de woningcorporaties de verduurzaming van hun woningbestand echt gaan aanpakken. Zo dragen we direct bij aan het halen van de doelstellingen van het Gelders klimaatakkoord, zo zegt SP-lijsttrekker Maurits Gemmink.

Volgens Gemmink moeten de Nuon-gelden onder meer worden gebruikt voor de verbetering van wonen en leven in Gelderland.

Schimmelwoningen

“Een deel van de sociale huurwoningen is zelfs zo slecht geïsoleerd dat de bewoners ziek worden door tocht, vocht en schimmel. Deze zogenaamde schimmelwoningen zijn vaak in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gebouwd,” zegt de SP-lijsttrekker. “Eenvoudige isolatie met dubbelglas en muurisolatie is dan niet voldoende. De woningen hebben vaak een slechte gevelbekleding met kieren en gaten.”

Dankzij de verduurzaming gaat volgens Gemmink de energierekening voor de bewoners naar beneden. Tegelijkertijd kunnen bouwvakkers in opleiding een leerwerkplek krijgen op de renovatieprojecten, zegt Gemmink.

De SP heeft afgelopen jaar in verschillende steden schimmelwoningen in kaart gebracht. Bijvoorbeeld in de Nijmeegse wijk Zwanenveld. Daar voeren bewoners samen met de SP actie tegen woningcorporatie Portaal.

Gezinnen gebruiken medicijnen

Gemmink: “Ze zijn letterlijk ziek van hun woning. Hele gezinnen moeten medicijnen gebruiken tegen longziekten, omdat de schimmel door het hele huis zit. Deze schimmel groeit op plaatsen waar het vochtig is, dus tegen buitenmuren en in de keuken en badkamer. De bewoners vinden dat ze recht hebben op een goede, gezonde woning.”

Volgens de SP-lijsttrekker doet woningcorporatie Portaal intussen niets aan de slechte staat van de huizen. Een provinciaal duurzaamheidsfonds kan hier bijvoorbeeld renovatie in een stroomversnelling brengen, zo meent Gemmink.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}