Provincie beoordeelt over 1 jaar of energietransitie voldoende is

Provincie beoordeelt over 1 jaar of energietransitie voldoende is

NIJMEGEN – Gemeenten en regio’s in Gelderland mogen voorlopig zelf bepalen op welke wijze ze de energietransitie gaan invullen. Daarvoor hebben ze in iedere geval tot de zomer van 2019 de tijd. Dat zei woensdag een woordvoerster van de provincie Gelderland.

Gemeenten mogen voorlopig zelf kiezen

Sommige gemeenten zetten in op woningisolatie en zonnepanelen, terwijl andere gemeenten de restwarmte van bedrijven willen gebruiken om huizen te verwarmen. Weer andere gemeenten kiezen voor windenergie in combinatie met zonnevelden.

Het verhaal doet de ronde dat wanneer gemeenten niet kiezen voor windenergie, de provincie op een gegeven moment (bijvoorbeeld over drie jaar) locaties gaat aanwijzen waar windmolens moeten komen. De  woordvoerster zegt daar niets over. Volgens haar bekijkt de provincie medio volgend jaar of gemeenten en regio’s voldoende maatregelen hebben genomen.

Provincie kan gemeenten of regio’s dwingen keuzes te maken

Gemeenten of regio’s die wat betreft de energietransitie onvoldoende resultaat hebben geboekt, worden ná de zomer van 2019 door de provincie gedwongen om alsnog keuzes te maken, aldus de woordvoerster van de provincie. ‘Voorlopig zijn echter de regio’s zelf aan zet,’ aldus de woordvoerster.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}