‘Provincie moet gemeente met financieel tekort tijdig helpen’

‘Provincie moet gemeente met financieel tekort tijdig helpen’

REGIO – De VVD in de Provinciale Staten wil dat de provincie Gelderland eerder in actie kan komen om gemeenten te helpen financiële tekorten inzichtelijk te maken en op te lossen. De liberalen maakten woensdag bekend dat hiervoor een soort ‘buddy-programma’ zou moeten worden opgetuigd.

In het ‘buddy-programma’ kijken provincie en gemeente gezamenlijk naar de gemeentelijke financiën, waarbij de provincie expertise inbrengt. VVD-Statenlid Arthur Boone wijst er op dat gemeenten aangeven het financieel zwaar te hebben. “Dat vraagt soms om heel lastige keuzes die lang niet altijd in beeld zijn. Een frisse blik van buitenaf helpt dan,” zo meent Boone.  

Gemeenten hebben het financieel moeilijk

De afgelopen weken kwamen regelmatig gemeenten in het nieuws die het financieel moeilijk hebben. Vaak wordt gewezen naar tekorten in bijvoorbeeld de jeugdzorg en de WMO, maar dat is volgens de VVD lang niet altijd de enige oorzaak. De liberalen constateren dat soms ook andere zaken een rol spelen, zoals het nemen van grondverliezen.  

De provincie kan een gemeente al bijstaan voordat er sprake is van verscherpt toezicht, zo stelt de VVD. Boone: “Met een vrijwillig buddy-programma kan een gemeente ervoor kiezen om expertise van de provincie in te schakelen, voordat er met verscherpt toezicht hard wordt ingegrepen.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}