Provincie verdubbelt inzet tegen eikenprocessierups

Provincie verdubbelt inzet tegen eikenprocessierups

REGIO – De provincie Gelderland zet momenteel twee keer zoveel mensen en materieel in ter bestrijding van de eikenprocessierups dan voorheen. Toch gaat de bestrijding van de rups dit jaar langer duren dan in voorgaande jaren. Zo meldt dinsdag de provincie.

De bestrijding van de eikenprocessierups langs de provinciale wegen gaat nog minstens enkele weken duren. Net als vorig jaar zijn er rupsen van verschillende leeftijden en zijn er ondergrondse nesten.

Provincie wil alle nesten verwijderen

Volgens de provincie heeft de preventieve bestrijding hierdoor minder gewerkt. Het gevolg is dat het wegzuigen van nesten soms op diverse plaatsen moet worden herhaald.

Opzet is om alle nesten te verwijderen die later nog overlast kunnen geven. De haren van de rups blijven namelijk nog 7 tot 8 jaar actief. Men wil voorkomen dat die haren later bij een harde wind gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen.

Het aanpakken van de rupsen gebeurt op basis van prioriteit. Op de route van de Vierdaagse en bij alle evenementen waar veel mensen op af komen, worden de rupsen zoveel mogelijk verwijderd, zegt de provincie.

Harde wind verspreidt haartjes rups

Daarna komen de locaties aan de beurt waar veel kwetsbare mensen zijn, zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens is het de beurt aan drukke plaatsen zoals bushaltes, carpoolplaatsen en drukke fietsroutes.

Door de harde wind zijn de afgelopen weken veel haartjes verspreid. Daardoor kunnen haartjes en rupsen in het gras zitten. Het advies is dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten, of er met een camper te gaan staan, aldus de provincie.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}