PvdA Heumen: "Bezuinigen op Tafeltje Dekje is belachelijk"

PvdA Heumen: "Bezuinigen op Tafeltje Dekje is belachelijk"

HEUMEN – Tafeltje Dekje, een service die warme maaltijden aan senioren bezorgt, wordt binnenkort niet meer gesubsidieerd. Tenminste, als het aan het Heumense college ligt. “Belachelijk dat het Heumense college wil gaan bezuinigen,” vindt PvdA fractievoorzitter Ans Stunnenberg.

Organisatie ‘Uitgekookt’, die de maaltijden voor Tafeltje Dekje levert, snapt de keuze van Heumen ook niet. Als de gemeente wil dat mensen langer thuis blijven wonen, moeten zij dit ook ondersteunen, vindt de organisatie.

Meer dan alleen een maaltijd

Tafeltje dekje bezorgt warme maaltijden voor ouderen. Zij kunnen hier, door financiële en fysieke oorzaken, niet in voorzien. Naast de maaltijden zorgen de vrijwillige bezorgers ook voor een stukje aandacht. Ze maken een praatje met de ouderen en zien ook als er thuis iets niet goed gaat. PvdA fractievoorzitter Ans Stunnenberg vindt het dan ook “belachelijk dat het Heumense college wil gaan bezuinigen op tafeltje-dekje.”

“Het college slaat de plank volledig mis”

Het college met GroenLinks, CDA, VVD en D66 wil een aantal bezuinigingen doorvoeren, waaronder dus ook op de maaltijdbezorgdienst. Zo’n 20 ouderen maken op dit moment gebruik van de dienst. Zij hebben al een brief ontvangen van de voorgenomen bezuiniging, die gepland staat om op 1 januari 2021 in te gaan.

“Dit heeft voor flinke onrust gezorgd onder deze toch al kwetsbare doelgroep. Dit zijn mensen met een smalle portemonnee en de voorgenomen bezuiniging kan grote gevolgen hebben.Het college slaat hiermee volledig de plank mis. Ze kiest ervoor de onroerende zaakbelasting niet te laten stijgen, ontziet daarmee huisbezitters en legt de rekening bij een kwetsbare doelgroep.” Ans Stunnenberg geeft daarnaast aan dat het college volgens haar niet met inhoudelijke voorstellen komt. “Het lijkt eerder een beetje schrappen en schrapen op de begroting,” legt ze uit. De fractievoorzitter laat weten er alles aan te doen om de bezuiniging te stoppen, want “alle ouderen moeten zeker kunnen zijn van een volwaardige maaltijd.”

“Een tegenstrijdige keuze”

Organisatie ‘Uitgekookt’ levert voor Tafeltje Dekje dagelijks dagverse maaltijden bij senioren aan huis. Zij laten weten de keuze van het college tegenstrijdig te vinden. “De gemeente wil dat mensen langer thuis blijven wonen, het is dan ook een taak van de gemeente dit te ondersteunen. Raar dat je dan de duimschroeven nog verder aandraait”, vertelt een medewerker van Uitgekookt.

Daarnaast legt Uitgekookt uit dat ouderen door gezonde en verse maaltijden langer vitaal blijven en minder medicatie nodig hebben. “Als hierop gekort wordt, grijpen mensen naar goedkopere opties. Deze opties bevatten vaak veel meer suiker en zout, wat voor ouderen zeker voor ellende zorgt. Met deze beslissing kom je onderaan de streep denk ik slechter uit,” legt de medewerker van Uitgekookt uit. Uitgekookt laat weten dat zij ondanks eventuele bezuinigingen wel maaltijden blijven bezorgen, alleen moet men er dan meer voor betalen.

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}