PvdD: ‘Visserij in Waterschap Rivierenland illegaal’

PvdD: ‘Visserij in Waterschap Rivierenland illegaal’

REGIO – De Partij voor de Dieren eist dat alle visserij in de wateren van het Waterschap Rivierenland onmiddellijk wordt stopgezet. Onlangs heeft de partij ontdekt dat er momenteel geen geldig visplan bestaat en daarmee is alle visserij (sport- en beroeps-) verboden. Het waterschap beheert alle rivieren in de regio Nijmegen, waaronder Waal en Maas.

Volgens de verordening van het Waterschap moet er een officieel visplan zijn. Het meest recente visplan is echter zo’n drie jaar geleden verlopen. Het vissen is daarom nu per definitie verboden, ook al heeft men een visvergunning, zo stelt de Partij voor de Dieren (PvdD). 

Dierenpartij wil liever helemaal geen visserij meer

Hoe de huidige situatie heeft kunnen ontstaan, is de PvdD niet duidelijk. Overigens hoeft er van de partij helemaal geen nieuw visplan te komen. Het Waterschap kan naar mening van de PvdD beter besluiten om totaal geen visserij meer toe te staan in zijn wateren.

De Partij voor de Dieren concludeert dat er de afgelopen drie jaar illegaal is gevist in het werkgebied van Waterschap Rivierenland. De meeste vissers zullen dat niet weten. “Door het ontbreken van een visplan heeft het Waterschap totaal geen zicht op wat nu gebeurt in de visserij. Hier gaat iets grondig mis. De vissen zijn in feite vogelvrij verklaard,” zo zegt PvdD-bestuurslid Dana van der Kraan.

"Hengelen niet meer van deze tijd"

De wetenschap heeft inmiddels aangetoond dat vissen angst, stress en pijn kunnen ervaren door de hengeljacht, zo stelt Van der Kraan. “Ook andere dieren worden slachtoffer, zoals watervogels die achtergebleven lijnen met vishaken inslikken. Hengeljacht is gewoon niet meer van deze tijd,” aldus Dana van der Kraan.

In een visplan staat onder meer waar, hoe en door wie er mag worden gevist. Ook is vastgelegd hoeveel vissen er mogen worden gevangen en hoeveel vissen er speciaal voor het hengelen mogen worden uitgezet.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}