Raad Wijchen wil dat woon- en leefomstandigheden arbeidsmigranten in kaart gebracht worden

Raad Wijchen wil dat woon- en leefomstandigheden arbeidsmigranten in kaart gebracht worden

WIJCHEN – De gemeenteraad van Wijchen heeft donderdagavond een motie van D66 en PvdA aangenomen die het college oproept om de woon- en leefomstandigheden in kaart te brengen van arbeidsmigranten die wonen of werken in de gemeente. Dit naar aanleiding van berichten uit de media dat de omstandigheden soms niet optimaal zijn.

'Van belang om te weten of we in actie moeten komen'

De raad heeft volgens de indieners niet voldoende zicht heeft op aantallen, huisvesting, veiligheid, welzijn en woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten werkzaam of woonachtig in Wijchen. ‘Arbeidsmigranten helpen om onze economie draaiende te houden’, vindt Peter Gatzen (PvdA). ‘Ook Wijchense ondernemers kunnen van hen afhankelijk zijn. De woonomstandigheden van arbeidsmigranten komen slecht in het nieuws. Daarom is het van belang om te weten of het goed gaat of dat we in actie moeten komen.’ Kees van Galen (D66): ‘Het valt me tegen dat er op dit moment zo weinig zicht op is. Dat vraagt wel degelijk om goed onderzoek.’ De indieners kaarten ook aan in de motie dat huisvesting onder druk staat door zaken als wijziging in beleid of handhaving op vakantieparken als de Groene Heuvels en de Wighenerhorst.

'Taak van werkgevers en arbeidsbemiddelaars'

‘Dit is een primaire taak van werkgevers en arbeidsbemiddelaars’, vindt Bjorn Derksen. ‘En als er toch een probleem ontstaat, is de arbeidsinspectie er om te controleren.’ Van Galen: ‘Het kan om erbarmelijke omstandigheden gaan waarin het coronavirus makkelijk doorgegeven wordt. Het gaat dus om veiligheid en gezondheid, en dan kom je wel degelijk op het terrein van de gemeente. Bovendien kan er ook overlast in wijken ontstaan als blijkt dat een buurman zijn woning heeft verkamerd.’

Privacyrisico's

Johan de Kievit (Sociaal Wijchen) maakt zich wel zorgen over de privacyrisico’s die met een dergelijk onderzoek mee kunnen komen. ‘Ik vind het in kaart brengen van de woon- en leefsituatie wel erg ver gaan. Het kan voor mensen afschrikwekkend zijn als de gemeente zich ermee gaat bemoeien. De kracht in de samenleving is heel groot en groot genoeg om helpende hand te bieden waar nodig.’ Gatzen: ‘Natuurlijk gaan we geen onderzoek doen naar zaken die de privacy schenden. Maar we moeten niet de kop in het zand steken. Er zijn te veel voorbeelden in Nederland waar men achteraf concludeert dat er meer gedaan had moeten worden.’

'Geen eenvoudige vraag'

Wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen) noemt het ‘een prima voorstel’. ‘We hebben inzicht nodig om de juiste vervolgstappen te kunnen zetten. Dat is geen eenvoudige vraag, en daar gaat de nodige energie en tijd in zitten. Ook zal het gaan om informatie voor zover we daar toegang tot hebben.’ Gerrits moet de raad voor de raadsvergadering van 12 november 2020, wanneer de begroting wordt besproken, informeren.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}