Radboud-instrument praat met Chinese maanlander op achterkant maan

Radboud-instrument praat met Chinese maanlander op achterkant maan

NIJMEGEN – Een Chinees-Nederlands onderzoeksteam doet mee met de eerste landing op de achterkant van de maan. Ook wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen spelen een rol in het project.

China lanceert op zaterdag 8 december de Chang’e 4 maanlander en hoopt hiermee het eerste land op de achterkant van de maan te zijn. Nederlandse astronomen werken samen met de Chinese wetenschappers. Een Nederlands radio-instrument hangt nu al achter de maan en wordt na de landing van de maanlander ingeschakeld.

Nijmeegse bijdrage

De lancering van de Chang’e 4 relay-satelliet met de Nijmeegse bijdrage was al op 21 mei en de satelliet hangt  inmiddels achter de maan. De taak is het verzorgen van de communicatie met de maanlander vanaf de aarde.

De Netherlands China Low-frequency Explorer (NCLE) is bedacht en gemaakt door een team van de Radboud Universiteit, ASTRON en het bedrijf ISIS. Naar verwachting begint het instrument begin volgend jaar aan zijn wetenschappelijke waarnemingen. Wetenschappers van het Nijmeegse Radboud Radio Lab en ASTRON zijn ook lid zijn van het wetenschappelijke team van de Chang’e 4 landermissie.

Eerste Nederlandse maanteam

Marc Klein Wolt, astrofysicus en managing director van het Radboud Radio Lab: ‘Met ons instrument op de relay-satelliet waren wij het eerste Nederlandse team dat ooit mee mocht op een missie naar de maan. Dat was al bijzonder, maar dit maakt het nog specialer.’

Volgens Albert-Jan Boonstra, programma manager ASTRON is het team  ook bijzonder geïnteresseerd hoe de ontvanger zich houdt onder de extreme condities in de ruimte. De instrumenten moeten ook belangrijke technische informatie opleveren die nodig zijn voor het ontwerpen van een toekomstige zwerm van kleine astronomische radiosatellieten.

Gezamenlijke waarnemingen

Er zal geen Nederlands instrument op de Chinese maanlander zitten, maar het plan is dat het Nederlandse radio-instrument op de satelliet en het Chinese radio-instrument aan boord van de maanlander gezamenlijke waarnemingen gaan doen. De Chinese maanlander zal maar een maand of twee actief zijn, terwijl de Netherlands China Low-frequency Explorer (NCLE) naar verwachting de komende vijf jaar gaat waarnemen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}