Radboud laat twee 'Avatar- masters’ op de Universiteit toe

Radboud laat twee 'Avatar- masters’ op de Universiteit toe

NIJMEGEN – Twee zogeheten ‘Avatar Masters’ gaan deze week in een zogenoemde denkstorm in gesprek met studenten van de Radboud Universiteit. Avatar is een 9-daagse zelfontwikkelingscursus "om je toegang te geven tot de innerlijke werking van je eigen bewustzijn," zo staat op hun site.

De Masters bezochten de Universiteit omdat "studenten vaak open staan voor vrijblijvende activiteiten," zo leggen ze uit.

Negatief in het nieuws

Avatar kwam al eerder negatief in het nieuws omdat mensen verward zouden raken van de 9–daagse zelfontwikkelingscursus. Sommige media noemden Avatar zelfs ‘sektarisch’. Sjoukje Drenth-Bruintjes, exitcounselor, vertelde aan het NRC dat ze regelmatig mensen helpt die zich na deelname aan Avatar-cursus verward voelen. "Ze weten niet meer wie ze zijn," zo legt ze uit. Ook zou een stichting van de organisatie zelf leningen verstrekken aan cursisten die de cursus zelf niet kunnen betalen.

Tekst gaat verder onder de video.

Reactie Avatar

Pieta van der Ham, zelf Avatar-trainer, vertelt dat zij zelf nooit ervaring heeft gehad met negatieve effecten van de cursus: "We willen juist tolerantie en bewustzijn onder mensen verhogen." Wat de inhoud van de cursus precies is, blijft echter onduidelijk. Het verstrekken van leningen voor de cursus gebeurde alleen in crisistijd, legt Van der Ham uit: "Gewoon mensen die elkaar helpen." De stichting die voorheen leningen verstrekte, staat nu op non-actief.

Non-profit organisaties altijd welkom

De Universiteit meldt dat, zolang studenten niet lastiggevallen worden, non-profit organisaties altijd welkom zijn. Het cultuurcafé is immers een openbaar toegankelijk gebied. De woordvoerder van de universiteit kon niet vertellen of de universiteit op de hoogte was van het bezoek van de Avatar Master, "maar we willen dit wel weten."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}