Radboud: niet-uitgerijpte bloedcellen signaal voor ernstig beloop COVID-19

Radboud: niet-uitgerijpte bloedcellen signaal voor ernstig beloop COVID-19

NIJMEGEN – De aanwezigheid van bepaalde niet-uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

Bij ernstige vormen van corona spelen niet alleen de klassieke afweercellen een rol. Sterker nog, de uitstroom van onrijpe voorlopercellen uit het beenmerg naar het bloed wijst erop dat de ziekte ernstige vormen gaat aannemen. Mogelijk dragen die cellen ook bij aan optredende complicaties, schrijven de Duits-Nederlandse onderzoekers in Immunity.

Patiënten Radboudumc

De onderzoekers wilden weten of bepaalde cellen hierin een belangrijke rol spelen en of die cellen al vroeg in de ontwikkeling van de ziekte te vinden zijn. Bij 14 patiënten die in Kiel, Bonn, Keulen of Nijmegen waren opgenomen voor COVID-19 werden regelmatig bloedmonsters genomen gedurende de ziekte. Hun bloed werd vergeleken met het bloed van gezonde personen.

Bijna veertig patiënten die met ernstige COVID-19 werden behandeld op de IC in het Radboudumc vormden een belangrijk onderdeel van het onderzoek.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}