Radboud onderzoekers maken programma om tweets te analyseren

Radboud onderzoekers maken programma om tweets te analyseren

NIJMEGEN - Twee taaltechnologen van de Radboud Universiteit hebben een programma ontwikkeld dat kan herleiden wat voor persoon er achter een twittertijdlijn schuilt. Op de website ‘You Are What You Tweet’ kan iedereen een analyse laten uitvoeren op een individueel twitteraccount en zien wat de tweets over iemand vertellen. De wetenschappers Florian Kunneman en Wessel Stoop laten hiermee aan een groter publiek zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van de analyse van iemands taalgebruik.
Big data
Door het verzamelen van grote hoeveelheden data op Twitter konden Kunneman en Stoop taalgebruik matchen met specifieke groepen gebruikers. Ze leerden bijvoorbeeld dat jonge mensen meer Engelse woorden gebruiken en dat vrouwen meer woorden gebruiken die met onzekerheid en emotie te maken hebben.

Machine learning algoritme
Met een zogenaamd machine learning algoritme 'leest' het programma onder andere het geslacht, leeftijd en bepaalde eigenschappen van de twitteraar. Kunneman: ‘Dit zijn computerprogramma's die automatisch patronen kunnen leren uit grote hoeveelheden data. Zo leert het algoritme bijvoorbeeld dat een agressieve tweet bepaalde scheldwoorden bevat.’ Garanties op volledige juistheid worden niet gegeven: "De technologie is nog zeker niet af: ook de computer zit er er af en toe flink naast."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}