Regels voor Starterslening soepeler in Berg en Dal

Regels voor Starterslening soepeler in Berg en Dal

BERG EN DAL – De regels voor een Starterslening in de gemeente Berg en Dal worden aangepast. Woningstarters worden geholpen terug te keren naar de gemeente Berg en Dal, als zij dat willen.

Ook kunnen starters van buiten de gemeente voortaan een beroep doen op deze lening. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Een aangepaste verordening moet dit mogelijk maken.

Hypotheekgarantie

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat iemand maximaal kan lenen (volgens de normen van de Nationale Hypotheekgarantie) en de aankoopprijs van de woning. De hoogte van de starterslening is afhankelijk van de aankoopprijs van de woning met een maximum van € 215.000,-.

Mensen (23-35 jaar) die voor het eerst een woning willen kopen kunnen onder bepaalde voorwaarden een starterslening aanvragen. Hiermee wordt het gemakkelijker om een woning te financieren. Een van de voorwaarden was dat de aanvrager minstens één jaar in de gemeente woont. Nu blijkt echter dat deze voorwaarde een probleem vormt voor jongeren die afkomstig zijn uit Berg en Dal, maar die voor hun studie verhuisd zijn naar een andere plaats.

Terugkeer

Sommigen van hen hebben hun sociale leven thuis aangehouden en willen na afronding van hun studie terugkeren naar Berg en Dal om er een woning te kopen. Om die reden wordt de voorwaarde van het inwonerschap van Berg en Dal vervangen door de voorwaarde dat de aanvrager verblijfsgerechtigd is in Nederland. Dat betekent dat ook starters van buiten de gemeente een beroep kunnen doen op de regeling wanneer ze in de gemeente komen wonen. Deze voorwaarde wordt door vrijwel alle gemeenten in de regio ook al gebruikt.

De aangepaste verordening wordt binnenkort voorgelegd aan de raad.

Via onze mediapartner DeGroesbeek.nl

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}