Regenwater meerderheid woningen Overbetuwe aangesloten op riool

Regenwater meerderheid woningen Overbetuwe aangesloten op riool

OVERBETUWE – In de gemeente Overbetuwe is bij minder dan de helft van de woningen (7.860) het regenwater afgekoppeld van het riool. Op 12.610 adressen is de regenwaterafvoer wel aangesloten op het gewone riool. In het buitengebied voeren 2.170 woningen hun hemelwater af op het oppervlaktewater.

Dat zegt het college van B&W in antwoord op vragen van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad.

GroenLinks wilde van het college weten welke mogelijkheden men heeft om te stimuleren dat meer woningen hun regenwater afkoppelen van het riool.   

Volgens het college is er geen standaard regeling mogelijk voor het afkoppelen van regenwater, omdat er in Overbetuwe op veel locaties een slecht doorlatende kleilaag is.

Gemeenten verplichten inwoners tot opvang regenwater

Ook is GroenLinks geïnteresseerd in regelingen die buurgemeenten in dit verband hanteren. Zo kent Nijmegen een subsidieregeling voor afkoppelen, maar heeft Wijchen recent besloten om juist geen regeling in te stellen.  

Steeds meer gemeenten in ons land verplichten hun inwoners de hemelwateropvang vanuit hun perceel zelf te verzorgen. Bestaande aansluitingen van de hemelwaterafvoer op het riool moeten zelfs worden verwijderd, op straffe van boetes die tot duizenden euro’s kunnen oplopen.

Veel rioolstelsels kunnen stortbuien niet aan

Zelf hemelwater opvangen kan ook een andere, duurzame reden hebben. Het gebruik van zogenaamd ‘grijs water’ voorkomt waterverspilling en verlaagt het waterverbruik van een woning.

De gemeenten die hun inwoners verplichten de eigen hemelwateropvang te verzorgen, hebben hiervoor goede redenen. In veel gevallen raakt het gemeentelijk rioolstelsel na een fikse regenbui overbelast, waardoor er grote plassen kunnen ontstaan of zelfs straten volledig onder water komen te staan. Ook raken de gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties overbelast bij de aanvoer van zoveel regenwater.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}