Regio Nijmegen heeft waarschijnlijk geen tekort pro deo advocaten

Regio Nijmegen heeft waarschijnlijk geen tekort pro deo advocaten

REGIO – In de regio Nijmegen lijkt zich vooralsnog geen tekort voor te doen aan pro deo advocaten. Bij Rechtswinkel Berg en Dal en Rechtswinkel Nijmegen-Oost heeft men de indruk dat er in Nijmegen en omliggende gemeenten niet echt een schaarste is aan pro deo advocaten.

Mogelijk heeft dit mede te maken met het feit dat Nijmegen een universiteit heeft met een rechtenfaculteit. Het is een bekend gegeven dat studenten vaak blijven wonen in de stad of in de regio waar men heeft gestudeerd.

Lichte afname aantal cliënten

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer gewaarschuwd voor een tekort aan pro deo advocaten. Volgens de Orde zouden veel advocaten de sociale advocatuur verlaten vanwege de slechte beloning. Ook zou er weinig toekomstperspectief voor hen zijn, zo staat er in de brief.

De rechtswinkel Nijmegen-Oost ziet de laatste jaren een lichte afname van het aantal cliënten. Mocht in de toekomst door de komende bezuinigingen een deel van de sociale advocatuur verdwijnen, dan kan de rol van de rechtswinkel groter worden, zo denkt voorzitter Jens Brugman van Rechtswinkel Nijmegen-Oost.

Rechtswinkel laagdrempeliger

Hij wijst er op dat mensen altijd juridisch advies nodig zullen hebben en een rechtswinkel laagdrempeliger is dan een sociaal advocaat. Via de bezuinigingen wil staatssecretaris Dekker de rol van sociaal advocaten verkleinen en meer werk overlaten aan maatschappelijk werkers, zo meent Jens Brugman.

Problemen moeten dan vooral buiten de rechtszaal worden opgelost en de burger moet meer zelfredzaam worden. Brugman zegt dit met lede ogen aan te zien, want hij vreest dat de (juridische) zelfredzaamheid van de burger wordt overschat.  

Voorzitter Sam Derks van Rechtswinkel Berg en Dal zegt nog nooit een klant te hebben gehad die zich heeft uitgelaten over een schaarste aan pro deo advocaten. Derks constateert dat veel rechtswinkels moeite hebben om voldoende cliënten aan te trekken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}