Regiogemeenten promoten streekproducten

Regiogemeenten promoten streekproducten

REGIO – De gemeenten Heumen en Berg en Dal willen de komende tijd streekproducten gaan promoten. In samenwerking met landbouworganisatie ZLTO Rijk van Nijmegen en Harm’s Hoeve wordt op dinsdag 9 april een zogenoemde ‘inspiratiesessie’ georganiseerd. Die vindt plaats bij Harm’s Hoeve aan de Westerkanaaldijk in Malden.

Streekproducten zijn in opmars, mede omdat de consument wil weten waar zijn voedsel vandaan komt. Bovendien zijn streekproducten goed voor het milieu, onder meer omdat ze weinig vervoer nodig hebben.

Minder tussenhandel

Volgens beide gemeenten zijn streekproducten ook goed voor de economie, aangezien er veel minder tussenhandel aan te pas komt. Daardoor krijgen de boeren vaak een betere prijs voor hun producten. Daarnaast blijft alle geld in de eigen regio circuleren, want hetgeen hier wordt geproduceerd, wordt ook hier verkocht.

De organisatoren van de inspiratiesessie zijn groot voorstander van een korte voedselketen. Men gaat op de avond van 9 april ideeën en initiatieven uitwisselen. Producenten, verwerkers en verkopers van voedsel moeten meer gaan samenwerken, en zo de voedselketen verkorten, zeggen de organisatoren van de inspiratiesessie.

Meer streekproducten eten

Om korte voedselketens in Berg en Dal en Heumen verder te stimuleren zijn projectleider Linette Mak en ketenmanager Albert de Hollander ingeschakeld. Zij zetten zich sinds enkele maanden in om nieuwe verbindingen te maken tussen onder andere horeca, voedselverwerkers, vervoerders en boeren en tuinders. In eerste instantie om de onderlinge samenwerking te stimuleren en de voedselketens te verkorten. Het uiteindelijke doel is dat er in de gemeenten meer streekproducten worden gegeten.

De avond in Harm’s Hoeve op dinsdag 9 april begint om 19.30 uur en duurt tot 22.30 uur.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}