'Rivierafvalonderzoekers’ gaan plastic afval langs Waal in kaart brengen

'Rivierafvalonderzoekers’ gaan plastic afval langs Waal in kaart brengen

REGIO – Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomt door de Nederlandse rivieren. Schone Rivieren doet grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval langs de Waal. Zo’n 170 vrijwillige rivierafvalonderzoekers brengen twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval langs de Waal in kaart. De data die zij verzamelen wordt gebruikt voor aanpak bij de bron. Het doel: Plasticvrije rivieren in 2030.

81 procent rivierafval is plastic

Sinds 2017 zijn er al vrijwillige rivierafvalonderzoekers actief langs de Maas en de Waal. De afgelopen jaren hebben zij al 153.000 stuks afval geregistreerd, 81 procent daarvan is plastic.

Op pad met de rivierafvalonderzoekers

Zo'n 170 rivierafvalonderzoekers gaan tussen 15 februari en 15 maart op pad langs de Waal. Op een stuk oever van 100 meter categoriseren en turven de vrijwilligers het gevonden afval.

Donatie

Schone Rivieren kreeg afgelopen maart een gelddonatie van bijna 2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}