Rode Kruis Nijmegen: 'Niet filmen, maar helpen'

Rode Kruis Nijmegen: 'Niet filmen, maar helpen'

MALDEN – Het Rode Kruis is actief bezig met het geven van gastlessen. De organisatie probeert leerlingen op middelbare scholen bewuster te maken van handelingen bij een ongeval of incident. Het doel van de campagne ‘niet filmen, maar helpen’ spreekt dan ook voor zich.

Op het Mondial College in Lindenholt verzorgde Diede Verstegen en Romy Matse de les.

Interactief

Tijdens de gastles werden diverse situaties behandeld. Een meisje dat na het uitgaan allerlei dilemma’s tegenkomt, maar ook een video van een Rode Kruis-medewerker die door filmende mensen niet op de plaats van een ongeval kon komen. De scholieren beantwoordden vragen over deze situaties op een interactieve manier: via hun telefoon.

"We proberen de leerlingen bewuster te maken van handelingen in noodsituaties," zei Diede Verstegen, die de gastles leidde. "Je hoort regelmatig in het nieuws over slachtoffers die worden gefilmd door omstanders. We proberen de scholieren bij te brengen dat zij op andere manieren kunnen helpen. Bijvoorbeeld al door de hulpverleners toegang te verlenen."

Ervaring leert dat alle scholieren wel een mening hebben over de situaties. ,,Maar het is ook de bedoeling dat de leerlingen met elkaar in gesprek gaan. Vaak kiezen de scholieren voor de makkelijke weg, omdat zij vaak toch geen EHBO-cursus hebben gedaan. Het is ons doel om hen te leren dat hulp in allerlei vormen mogelijk is.”

EHBO als lesonderdeel

Uit onderzoek bleek dat slechts 3% van de Nederlanders beschikt over parate EHBO-kennis. Een schrikbarend laag aantal, terwijl dat in landen als Duitsland en Denemarken boven 90% ligt. Het Rode Kruis is daarom een petitie gestart om de EHBO-cursus aan het vaste lesaanbod toe te voegen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}