Roze Woensdag uitgegroeid tot feest voor iedereen

Roze Woensdag uitgegroeid tot feest voor iedereen

NIJMEGEN – Op Roze Woensdag, de tweede wandeldag van de Vierdaagse, zijn het hele centrum van Nijmegen en de wandelroute weer in roze gehuld. Stichting Roze Woensdag organiseert samen met partners uit de stad acties en activiteiten.

Volgens de stichting is het nog niet vanzelfsprekend dat LHBT’ers overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Begin jaren ’90 was het nog vooral een gezellige doortocht langs de roze cafés in de Van Welderenstraat. Dit Roze feest is inmiddels onder lopers en bezoekers uitgegroeid tot een begrip en de helft van de lopers gaat die dag in het roze gekleed.

LHBTI-ers meer zichtbaar

Volgens de organisatoren van Roze Woensdag is het dan ook een feest voor iedereen. Er zijn ook dit jaar diverse podia met acts waarbij íedereen een feestje kan bouwen, ongeacht seksualiteit of genderidentiteit. Maar Roze Woensdag is méér dan een middag bier drinken in het roze; zo zijn er ook bewustwordingsactiviteiten waarbij de nadruk ligt op het vergroten van zichtbaarheid van LHBTI-ers en bewustzijn van LHBTI-rechten.

“We zijn er namelijk nog niet.” Aldus Sander Ederveen, projectleider Stichting Roze Woensdag: “LHBTI-ers zichtbaarder maken is nog steeds noodzakelijk. Op wettelijk gebied hebben LHBTI-ers in Nederland een redelijk goede positie, maar er is een groot verschil tussen het hebben van rechten en de situatie op sociaal gebied. Er is nog steeds sprake van discriminatie, uitsluiting en agressie.”

Regenbogen

In lijn met de diversiteit en het internationale karakter van Roze Woensdag zijn er tussen de lopers en feestgangers -naast roze- veel regenboogvlaggen te zien. De regenboog is wereldwijd bekend als symbool voor emancipatie van seksuele minderheden, het roze is vooral bekend in Noord- en West-Europa.

Burgemeester leest voor

Naast dat er op woensdag 17 juli gefeest zal worden tot in de vroege uurtjes, zet het bestuur van Roze Woensdag zich samen met diverse andere organisaties en de Vierdaagsefeesten in voor inclusiviteit.

Burgemeester Bruls van Nijmegen zal op Roze Woensdag 17 juli om 14.00 uur als eerste een kleurrijk kinderverhaal voorlezen op het plein voor de bibliotheek. Daarna neemt drag queen Marcella het van hem over.

Over LHBTI-rechten in Nijmegen is op Roze Woensdag binnen in de bibliotheek aan het Mariënburg meer te leren. Hier kan ook een bezoek worden gebracht aan de expositie ‘affiesjes & aksies’ van Lesbisch Archief Nijmegen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}