RU: Neutrino-experiment ProtoDUNE ziet eerste deeltjessporen

RU: Neutrino-experiment ProtoDUNE ziet eerste deeltjessporen

NIJMEGEN – ProtoDUNE, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon, heeft dinsdag op onderzoekscentrum CERN in Genève zijn eerste deeltjessporen vastgelegd. Het project vormt het prototype voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS.

Nijmeegse inbreng

Aan het proefproject is twee jaar in hoog tempo gebouwd, door onder andere Frank Filthaut van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) en verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het vullen van het experiment met argon nam deze zomer acht weken in beslag.

Nikhef maakt deel uit van de internationale ProtoDUNE- en Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE)-projecten. De Nederlandse inbreng ligt onder meer op het gebied van de snelle uitlezing van signalen uit de detector. Straks kunnen grote hoeveelheden gegevens snel aan commercieel verkrijgbare computers worden aangeboden.

Lichtsporen in vloeistof

Neutrino’s ontstaan bij kernprocessen en hebben nauwelijks interactie met andere materie. In het vloeibaar argon, dat tot 184 graden onder nul is gekoeld, raken ze heel af en toe een kern, waarbij geladen deeltjes ontstaan die lichtsporen in de vloeistof geven.

In het toekomstige DUNE-experiment zal onder meer gekeken worden naar subtiele verschillen tussen neutrino’s en hun antideeltjes, antineutrino’s. Mogelijk werpt dat meer licht op de vraag waarom in het universum materie bestaat, en materie en anti-materie elkaar niet volledig hebben weggevaagd.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}