Ruim 800 handtekeningen tegen drijvend zonnepark Uivermeertjes

Ruim 800 handtekeningen tegen drijvend zonnepark Uivermeertjes

DEEST – De handtekeningenactie tegen het plan om de Uivermeertjes bij Deest vol te leggen met zonnepanelen heeft tot nu toe ruim 800 reacties opgeleverd. Huis-aan-huis zijn zo’n 500 handtekeningen opgehaald in de kern Deest, dat ruim 1700 inwoners telt. Digitaal hebben nog eens 340 personen de actie ondersteund, onder wie ook mensen die niet in Deest woonachtig zijn.

Dat zegt maandag Cor Litjens, een van de omwonenden. In aanmerking genomen dat een deel van de mensen niet thuis was en kinderen ook niet meetellen, is 800 handtekeningen volgens Litjens een heel behoorlijk aantal.

Tekst gaat verder onder de video.

Andere locaties liggen meer voor de hand

“Wij zijn niet tegen duurzame energie, integendeel. Op ons dak liggen zonnepanelen en we hebben een warmtepomp. Ook zijn wij van het gas af,” zegt Litjens. Naar zijn mening zijn er in de omgeving nog veel locaties beschikbaar die beduidend meer voor de hand liggen om zonnepanelen te plaatsen, zoals op of langs industrieterreinen of langs snelwegen.

Ook zijn er nog veel daken waarop zonnepanelen kunnen worden gelegd. Daarnaast is er nog veel duurzaamheid te winnen met woningisolatie, zo stelt Litjens.  

Hij begrijpt niet waarom de gemeente Druten zou moeten beginnen met het verpesten van een mooi natuurgebied. “De zandwinning is ten koste gegaan van landbouwgrond en heeft in Deest voor de nodige overlast gezorgd. De gemeente heeft destijds beloofd dat daar wel wat tegenover stond, namelijk een toekomstig mooi natuurgebied. Die belofte zijn ze al snel vergeten,” aldus Litjens.

Goeie Gronde

De tegenstanders van zonnepanelen op de Uivermeertjes worden gesteund door stichting Goeie Gronde, die zich opwerpt voor een goed leefmilieu. De plannen voor een groot drijvend zonnepark op de Uivermeertjes zijn nog prematuur en de actievoerders hopen dan ook dat de gemeenteraad er uiteindelijk niet mee akkoord zal gaan.

Het plan voor een drijvend zonnepark van ruim 20 hectare op de Uivermeertjes is afkomstig van GroenLeven, dat op meer locaties zonneparken realiseert.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}